НОВИНИ

Георги Мамалев - 40 години на сцена

С премиера на нова постановка отбелязват 40-годишния юбилей на сцена на големия български актьор Георги Мамалев. В пиесата "Мнимият болен" на Молиер той влиза в ролята на главния герой - Арган - хипохондрик, който страда от всички възможни болести и около когото се завъртат недоразумения и скрити любови.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:24, 03.12.2016
Чете се за: 01:50 мин.
Още

Тази вечер в Народния театър е премиерата на пиесата "Мнимият болен" на Молиер. С нея отбелязват 40-годишния юбилей на сцена на големия български актьор Георги Мамалев. На сцената на Народния театър, Мамалев влиза в ролята на главния герой - Арган - хипохондрик, който страда от всички възможни болести и около когото се завъртат недоразумения и скрити любови. За ролите в театъра, телевизията и личния живот, разказва Паулина Найденова.

Георги Мамалев - актьор:
Една от най-трудните роли, да не кажа най-трудната. На 64 години не е като да си на 44 и на 34 да хвърчиш по сцената. Като торпила бях. Надделявам над годините с желанието, със стремежа, с любовта към това, което правя. Какъв млад старец - на 90 години.

Когато предлагат ролята в пиесата на Мамалев, той се притеснява, че текстът е много дълъг и тежък.

Владлен Александров - режисьор на "Мнимият болен":
Молиер чрез своята велика сатира, комедийност и фарсовост е успял да усмее цялата проблематично присъствие на лекарите, на лекарското съсловие. Много актуална тема днес. Имаме желание това да бъде един спектакъл, в който отново ще преоткрият Георги Мамалев като един от големите комици на българския театър.

Първата роля на Георги Мамалев по пиеса на Молиер е през 82-ра година в телевизионния театър на Българската национална телевизия. Тогава той участва в "Безумният Журден".

Георги Мамалев:
Аз бях млад, току що бях завършил ВИТИЗ, моят слуга беше Велко Кънев, който играеше Ковел, с който се шегувахме, че като повтаряш Ковел-Ковел, то става Велко-Велко. Калоянчев, Татяна Лолова, Стояка Мутафова, Константин Коцев, Георги Парцалев, нали разбирате за какво става дума.

През годините Георги Мамалев изиграва десетки роли в Народния театър. Но най-ярка следа оставя първото му стъпване на сцената с голяма роля, когато е на 24 години.

Георги Мамалев:
Една пиеса на Луи Дженонил - "Душата на поета". Бай Стефан Сърбов, който като прочел пиесата казал - къде ме разпределяте мен в ролята на буен млад ирландец, който буйства в бара. Казал - "Даже тук едно листче съм си записал, гледах едно момче и много ми хареса." И казал моето име.

Става любимец на публиката с ролята си в "Оркестър без име" и кaтo част от телевизионното предаване на БНТ "Клуб НЛО". Но най-ценен за актьора остава опитът му в Народния театър.

Георги Мамалев:
В театъра разчиташ повече на една откровена игра. Много съм щастлив, че творческият ми живот, а и по-голямата част от живота премина ето тук - сред духовете на много големи актьори, които вече не са между нас. Сред младите актьори, които ше станат големи актьори, сред моите колеги, с които сме участвали толкова много и във филми.

Днес актьорът се радва, че вече има повече време и за близките си хора.

Георги Мамалев:
Ще мога да обърна внимание на моята внучка. Много е смешна, много е сладка, непрекъснато говори. Сега е на тема приказки и ще имам възможност аз да играя и козленца и братчета прасенца. С най-близките понякога съм по-рязък, за което се извинявам, но общо взето съм весел, оптимистичен характер. Дай Боже да имам възможност да играя още, колкото даде Господ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моята различна коледа- историята на шеф-готвач Цветомир Николов
"Моята различна коледа"- историята на шеф-готвач Цветомир Николов
Доналд Тръмп разговаря директно с президента на Тайван
Доналд Тръмп разговаря директно с президента на Тайван