НОВИНИ

Георги Мамалев получи "Златен век" на премиерата на "Мнимият болен"

Големият и много обичан български актьор Георги Мамалев бе удостоен с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век" с огърлие. Тя му се присъжда за изключителни заслуги за развитието на българската култура, както и по повод на 40 години творческа дейност.

bnt avatar logo
от БТА
14:28, 05.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още
георги мамалев получи златен век премиерата мнимият болен

Под бурни аплодисменти звездата на академичната трупа е получил отличието на премиерата на комедията "Мнимият болен" от Жан-Батист Молиер в Народния театър "Иван Вазов", постановка на Владлен Александров. На Мамалев - в главната роля на Арган, партнират Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, студенти от програма "Театър" на НБУ.

Развълнуваният актьор е благодарил сърдечно от сцената за оказаното му признание и е казал, че е осъществил детската си мечта - да е актьор.

"Тепърва обаче ми предстои да търся и съвършенството в моята професия, дайте ми още 40 години и ще го постигна", е казал още Мамалев с типичното си чувство за хумор.

Георги Мамалев е допълнил, че усеща невидимото "присъствие" и на сенките, на духа на великите български актьори, които са играли на сцената на Народния театър десетилетия преди него и на които той и колегите му дължат абсолютно всичко. Мамалев е окуражил и най-младото поколение български актьори, като им е препоръчал винаги да се съизмерват с великаните, с колосите в българския театър и да бъдат техни достойни следовници.

"Бъдете велики!" - е пожелал Георги Мамалев на новата генерация български актьори.

"Мнимият болен", комедията-балет, написана от смъртно болния Молиер, е една от най-веселите и жизнерадостни негови пиеси. Първото представление е на 10 февруари 1673 г. в театър "Пале Роял" в Париж. Ролята на Арган е играл самият Молиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има лица, които разпространяват информация, че се подготвя атентат в България
Има лица, които разпространяват информация, че се подготвя атентат в България
Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта Белене
Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта "Белене"