След изборния провал в провинция Хесен, германският канцлер Ангела Меркел оповести, че се оттегля поетапно от политическата сцена. През декември тя смята да освободи лидерския пост на Християндемократичния съюз, а с края на мандата на правителството в Берлин - ще напусне политиката. Какво предстои за Германия след ерата Меркел - с коментар в студиото на "Още от деня" гостува бившият конституционен съдия Георги Марков.

Както някои анализатори определиха ситуацията, в момента наблюдаваме политическо земетресение в Германия и Западна Европа, смята Марков.

Георги Марков: Самата Меркел през 2015 г. направи едно изявление - "елате, ще се справим". Това не е просто политическа грешка, а политическа лудост, защото три години по късно се видя, че те дойдоха, а тя не се справи. Започна т.нар. миграция на ножа - с убийства, изнасилвания, насилие.

Завинаги ще запомним Меркел с тази "миграция на ножа", която раздели Германия, раздели Европа, раздели Запада. Аз виждам бъдещето в Централна Европа, категоричен е Георги Марков.

Георги Марков: Моята прогноза за Германия е, че ако Меркел остане канцлер, това ще работи изключително много в полза на "Алтернатива за Германия". Колкото повече стои Меркел, толкова повече ще се срива нейната партия. Не искам да съм лош пророк, но убийствата и насилието няма да спрат.

Вижте целия разговор с Георги Марков във видеото!

В надпревара за наследството на Ангела Меркел

В надпревара за наследството на Ангела Меркел

Ден след като обяви, че се оттегля поетапно от политиката, германският канцлер Ангела Меркел се върна към държавните дела. В Берлин тя проведе инвести...