НОВИНИ

Георги Първанов: Да помогнем на Македония и да решим собствените си проблеми

В студиото на „Денят започва“ бившият президент на България Георги Първанов заяви, че подписването на договора за добросъседство с Македония е добра първа стъпка в подобряването на отношенията между двете страни. Той отбеляза, че трябва да се помага на Македония да влезе в ЕС и НАТО, за да е стабилна страната и съответно региона, но подчерта, че е еднакво важно България да реши собствените си проблеми с югозападната съседка по въпроса с общата история.

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 10.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Георги Първанов изрази съмнение, че договорът ще повтори повечето точки от Декларацията от 1999-та година, в която има строги записи, недопускащи използването на македонската конституция за претенции спрямо България.

Георги Първанов, президент на Република България 2002 - 2012 г.: Ние имаме благоприятна обстановка, каквато може да не се създаде в близките 20 години. Затова трябва да се върви към подписването на договора. Скептик съм дали договора ще реши проблема, но каквото и да е, макар и да не носи кой знае какво качество в сравнение с декларацията от 99-та година договорът е наистина необходим, така че трябва да бъде подкрепен. Въпросът е в друго - ние няма с един договор да решим проблема, няма да смъкнем напрежението. На нас ни трябват години, десетилетия работа. На нас ни трябват обществени политически консенсуси, друга медийна среда. Това се създава с много контакти, с много диалог.

Георги Първанов подчерта, че основен проблем за България, който трябва да се реши в отношенията с Македония, е общата история и като пример даде датата на подписването му - 2 август, когато е избухнало Илинденско-преображенското въстание. Според него името на въстанието предполага, че на равно се поставя въстанието в Тракия и Македония. Той призова премиера Борисов да подходи внимателно към темата.

Георги Първанов, президент на Р България 2002 - 2012 г.: Критерият е в това, че сме имали единно национално самосъзнание, единни национални цели и задачи. Това обяснява възраждането, Илинденското въстание, много събития в нашата обща история. Това не знам дали ще преглътнат в Скопие. Там има друга тенденция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алиансът на албанците може да напусне управляващата коалиция в Скопие
Алиансът на албанците може да напусне управляващата коалиция в Скопие
Антониу Гутериш призова да се спазва примирието в Украйна
Антониу Гутериш призова да се спазва примирието в Украйна