НОВИНИ

Георги Първанов: Няма да се оттеглям от политиката

"Няма да се оттеглям от политиката, оттеглям се от председателското място в АБВ", заяви председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов на брифинг в парламента. Той обаче отбеляза, че има още сили да помогне не само на партията, но и в национален план със своите връзки и контакти.

bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 21.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Първанов припомни, че президентът Желю Желев е бил представител на България във Франкофонската общност. Той посочи, че България е загубила своето влияние на Балканите и на Изток. По думите му дошло е време, в което трябва да се управлява с ума и таланта на цялата нация.

Първанов посочи, че целта на неговото оттегляне от председателския пост в АБВ е да се даде шанс на по-радикална линия на партията. Не съм човек, който ще стои до дълбока пенсия в политиката, за да служи като универсално оправдание и обвинение на колегите от другите партии, коментира той.

Лидерът на АБВ посочи, че конгресът на партията за подготовката за предсрочните парламентарни избори ще бъде на 15 януари и тогава, по устав, може да бъде освободен председателят. Той посочи, че след това не би искал да се занимава с оперативна работа, но ще бъде ангажиран с идеите и инициативите на партията и ще обиколи отново страната по време на предизборната кампания.

Не само Румен Петков и Ивайло Калфин, но и други хора от моето поколение ще направят крачка назад, каза Георги Първанов и добави, че досегашните му заместници в партията могат да останат в Изпълнителното бюро, а на тяхно място да дойдат млади хора.

Попитан дали е възможно да стане почетен председател на АБВ, Първанов призова да не се вменяват задачи на конгреса.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков определи като дълбоко некоректни внушенията за напускане на политиката. Никой от нас няма да се дистанцира от партия АБВ, каза той и добави, че за тях АБВ е кауза и ще продължат да работят за нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите определят като разумно решението на Плевнелиев
Министрите определят като разумно решението на Плевнелиев
Минималната заплата става 460 лева
Минималната заплата става 460 лева