НОВИНИ

Георги Първанов: Няма пречки в Конституцията за трети мандат

Лидерът на АБВ Георги Първанов смята, че няма конституционни пречки да се кандидатира за трети мандат като президент. Той, обаче, нито отрече, нито потвърди дали все пак смята да се кандидатира за държавен глава. Коментарът си Първанов направи след среща в парламента с част от партиите в групата на БДЦ и Слави Бинев от Патриотичния фронт. На срещата е обсъден и въпросът за единна президентска кандидатура в политическия център.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:01, 25.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Ако досега лидерът на АБВ отклоняваше въпросите дали би опитал отново битката за президентския стол с препращане да се пита Конституционния съд, то днес стана ясно, че в АБВ нямат нужда от тълкуване.

Георги Първанов - председател на АБВ: "Няма да събираме подписи ние. Конституционният текст според нас си има тълкувание, което позволява на човек, който е бил два мандата и след това е престоял на резервната скамейка да се кандидатира отново".

Опитите за изясняване дали той ще се кандидатира доведоха да уклончив отговор.

"Всичко е отворено, всичко е отворено, разбира се".

Според Първанов най-добрият вариант би бил да се съберат партиите в център дясно и да изберат печеливш кандидат. Румен Йончев от Народен Съюз не скри, че идеята за кандидатура на Първанов не е изключена.

Румен Йончев - депутат от ПГ на БДЦ: "Той би бил една от много силните кандидатури, но за момента обсъждаме доста имена".
;

Срещата между АБВ и част от други парламентарни групи била с цел обединение на партиите в центъра за общи парламентарни инициативи, позиции или законопроекти. Първанов нарича това обединение "третия път", който бил алтернативата в двуполюсния модел. Той не пожела да коментира нападките към партията му от страна на БСП.

Георги Първанов - председател на АБВ: "Ние както се казва ще отговорим с любов, на всяка такава една остра реплика ще подаряваме по една червена роза".

Иначе каза, че все още не иска да говори в минало време за това, че се надява да има активиране на диалога в ляво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на горивата се увеличиха с 3-4% през празничните дни
Цените на горивата се увеличиха с 3-4% през празничните дни
История на колела
История на колела