НОВИНИ

Георги Първанов поиска нова енергийна стратегия за България

Да бъде разработена нова енергийна стратегия поиска президентът в периода 2002-2012 Георги Първанов по време на международен енергиен форум под надслов "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения". Експерти в областта на енергетиката обсъждаха основните проблеми пред отрасъла. Събитието се организира от Политическа партия АБВ.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:22, 19.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Като един от основните проблеми пред развитието на ядрената енергетика у нас беше посочено кадровото й обезпечаване. Според Георги Първанов проблемът не е в доходите, а в липсата на перспектива в областта на енергетиката. Той заяви, че една нова дългосрочна енергийна стратегия трябва да стъпи върху реалните проблеми - включително темата за зависимостите в газовия сектор.

Георги Първанов - президент на България (2002 - 2012 г.: Бягахме от зависимост от Русия, а сега имаме двойна зависимост от Русия, и от Турция.

Според председателя на АБВ Румен Петков вместо да имаме 3-ти и 4-ти работещи блокове в АЕЦ "Козлодуй" и работеща мощност в "Белене", ние продължаваме да сме разколебани.

Румен Петков - председател на ПП АБВ: Интересът от пряка доставка на газ за Европа през България е общ. Трябва да положим всички усилия той да бъде реализиран.

Енергийният експерт Атанас Тасев посочи, че руският газ заема 38% от доставките на газ за Европа и важният въпрос е дали той е нужен на Европа.

Атанас Тасев - енергиен експерт: В термините на европейското антимонополно законодателство означава, че отдавна е премината червената линия, само че Европа не се възмущава.

За перспективите на въглищната енергетика говори проф. Холгер Рогнер от Международния институт за приложен системен анализ. Той напомни за пътната карта, според която до 2050 г. въглеродните емисии трябва да бъдат занулени и повдигна въпроса доколко е изгодно за икономиката ни да инвестира във въглищна енергетика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент
Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент
Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Либия
Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Либия