Да бъде разработена нова енергийна стратегия поиска президентът в периода 2002-2012 Георги Първанов по време на международен енергиен форум под надслов "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения". Експерти в областта на енергетиката обсъждаха основните проблеми пред отрасъла. Събитието се организира от Политическа партия АБВ.

Като един от основните проблеми пред развитието на ядрената енергетика у нас беше посочено кадровото й обезпечаване. Според Георги Първанов проблемът не е в доходите, а в липсата на перспектива в областта на енергетиката. Той заяви, че една нова дългосрочна енергийна стратегия трябва да стъпи върху реалните проблеми - включително темата за зависимостите в газовия сектор.

Георги Първанов - президент на България (2002 - 2012 г.: Бягахме от зависимост от Русия, а сега имаме двойна зависимост от Русия, и от Турция.

Според председателя на АБВ Румен Петков вместо да имаме 3-ти и 4-ти работещи блокове в АЕЦ "Козлодуй" и работеща мощност в "Белене", ние продължаваме да сме разколебани.

Румен Петков - председател на ПП АБВ: Интересът от пряка доставка на газ за Европа през България е общ. Трябва да положим всички усилия той да бъде реализиран.

Енергийният експерт Атанас Тасев посочи, че руският газ заема 38% от доставките на газ за Европа и важният въпрос е дали той е нужен на Европа.

Атанас Тасев - енергиен експерт: В термините на европейското антимонополно законодателство означава, че отдавна е премината червената линия, само че Европа не се възмущава.

За перспективите на въглищната енергетика говори проф. Холгер Рогнер от Международния институт за приложен системен анализ. Той напомни за пътната карта, според която до 2050 г. въглеродните емисии трябва да бъдат занулени и повдигна въпроса доколко е изгодно за икономиката ни да инвестира във въглищна енергетика.

АБВ настоява за пряка доставка на руски газ за България

АБВ настоява за пряка доставка на руски газ за България

АБВ ще се бори за пряка доставка на руски газ за България и за останалите страни от Европа. Това заяви днес лидерът на партията Румен Петков, според...