НОВИНИ

Георги Свиленски: Проблемът е в модела „Хасково“

В студиото на „Още от деня“ депутатът от БСП Георги Свиленски заяви, че БСП се бори не да спечели изборите на всяка цена, а да премахне порочния модел на срастване на централна и местна власт, който се наблюдава в случаите около Хасково, Добрич, Ботевград. Той призова в Хасково да се проведат избори за нов кмет.

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 02.10.2017
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Депутатът от БСП Георги Свиленски заяви, че президентът Румен Радев не е обявил война на политическа партия ГЕРБ, а че прави така, че да не се дискредитира името му или президентската институция, като допълни, че от управляващата партия все още не могат да преживеят загубата на президентските избори.

Георги Свиленски, депутат от БСП: От края на президентските избори те не могат да разберат, че президентът се казва Румен Радев и че той ще бъде президентът следващите четири години. Той защитава както своето име, така и институцията. Той е човек на достойнството, който няма да се остави на една или друга политическа сила да се упражняват на негов гръб. За мен тези колеги от ГЕРБ трябва да разберат, че има политици в България, които могат да кажат на Борисов и Цветанов онова, което други не са посмявали. Засега битката я печели президентът.

Георги Свиленски призна, че една от възможните причини за конфликта между президент и премиер е в процедурата за избора на нов боен самолет за ВВС. Той също така допълни, че е нормално всеки политик да губи поддръжници, но отбеляза, че рейтингът на одобрение на Румен Радев е 60 процента, докато на управляващите е двойно по-малък.

;

Свиленски заяви, че в БСП има устав, според който е забранено депутат от партията да стане областен или общински председател. Той коментира, че в изнесената информация от бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, че шуробаджанащина има и в Каварна, няма нарушение на закона, защото става дума за общински ръководител, който е избран за член на БСП. Свиленски допълни, че законът не забранява чиновници на управленски позиции да са членове на партии и допълни, че скандалът около Каварна е с цел да се потули този в Хасково.

Георги Свиленски, депутат от БСП: Проблемът е в модела, който виждаме - модела Добрич, модела Ботевград, модела Хасково. Вероятно следващата седмица ще е на друго място, заради срастването на националната с местната власт. Не може депутат от управляващите да е областен координатор.

Свиленски заяви, че ако са изпълнени по съответния ред - с процедура и конкурс - роднинските назначения не са проблем, особено в малките населени места, където е трудно да се избегнат.

Георги Свиленски, депутат от БСП: Ако „роднинските назначения“ са направени по съответния ред, няма проблем. Но в Хасково това не се е случило. В малките населени места е нормално част от служителите да са роднини.
;

Георги Свиленски беше категоричен, че БСП не търси политически дивиденти от подкрепата, която оказва на работниците от оръжейното дружество „ЕМКО“, които днес излязоха на протест, а се опитва да защити интересите им.

Георги Свиленски, депутат от БСП: Съдействахме тези хора да се срещнат с министъра на икономиката, даваме Караниколов на прокуратурата да видим дали е нарушен държавният интерес. Ние питаме. Ако лицензът не бъде върнат, държавните интереси ще са нарушени. Заставаме зад работниците, които ще изгубят работните си места.

Свиленски заяви, че Комисията за досиетата е излишна структура, която поглъща голям държавен ресурс, без да има полза за обществото, но подчерта, че информацията за досиетата не може да се изгуби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж създаде първата книга за зрящи и незрящи в България
Мъж създаде първата книга за зрящи и незрящи в България
​90% от гласувалите казаха да на отделянето на Каталуния
​90% от гласувалите казаха "да" на отделянето на Каталуния