НОВИНИ

Георгиева на равни начала с останалите кандидати за ген. секретар на ООН

Три страни-членки на Съвета за сигурност на ООН - Русия, Венецуела и Малайзия, са поискали разяснения дали Ирина Бокова остава в надпреварата за поста генерален секретар. Това е станало, след като в ООН е разпространено писмото от премиера Бойко Борисов и постоянното ни представителство, с което България издига официално кандидатурата на Кристалина Георгиева. Ротационният председател на Съвета за сигурност Джерард ван Бохемен е заявил, че в крайна сметка разясненията са дадени и всичко било уредено. Георгиева вече е добавена в официалния списък с кандидати за поста генерален секретар на ООН и ще бъде изслушана от Съвета за сигурност на 3 октомври в 20 ч. българско време.

Александър Марков
от Александър Марков
11:18, 30.09.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

В официално писмо от българското представителство информират ротационния председател на Съвета за сигурност новозеландския дипломат Джерард ван Бохемен, че България издига кандидатурата на еврокомисар Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН. В писмото се посочва още, че това е "единственият и уникален кандидат" на България.

В друго писмо председателят на Общото събрание Питър Томсън информира и Общото събрание на ООН за настъпилата промяна. След поисканите разяснения от Русия, Венецуела и Малайзия, е станало ясно, че Ирина Бокова остава в надпреварата за генерален секретар, въпреки решението на българското правителство да предложи нов кандидат.

На закрито заседание на Съвета за сигурност Бохемен е уточнил, че България има двама кандидати - един, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата. След като са получили необходимите разяснения, никоя от страните-членки на Съвета за сигурност не възразил срещу това, заяви Бохемен.

Общото събрание на ООН ще изслуша Кристалина Георгиева в понеделник, а следващото явно гласуване с цветни бюлетини в Съвета за сигурност ще се проведе на 5 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ожесточени сражения северно от Алепо
Ожесточени сражения северно от Алепо
Нов кораб ще дава информация за коритото на река Дунав
Нов кораб ще дава информация за коритото на река Дунав