НОВИНИ

ГЕРБ: Сигналът за "Цанков камък" не е нито срещу БСП, нито срещу ДПС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира сдържано проверките на вицепремиера Валери Симеонов, като заяви, че законите в държавата трябва да се спазват, но трябва да се действа така, че да не се създава разделение в обществото. От ГЕРБ заявиха, че сигналът до прокуратурата за "Цанков камък" не е насочен нито към БСП, нито към ДПС, нито визира персонална вина. Уточнението беше в отговор на вчерашното изявление на Корнелия Нинова, че ще съди всеки, който замесва името й с проекта, както и на декларацията на ДПС в защита на Ахмед Доган.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:24, 16.08.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Във връзка с писмото на Нинова до австрийския посланик с молба да се уточни сблъсквали ли са се австрийските фирми изпълнители на обекта "Цанков камък" с корупционни практики, от ГЕРБ заявиха, че тя е закъсняла. Уточниха, че още през 2010 година Бойко Борисов е разговарял с президента на Австрия Хайнс Фишер за проекта и е посочил ,че Ахмед Доган като мандатоносител на правителството на Сергей Станишев е получил хонорар за консултантски услуги.

Десислава Атанасова - депутат от ГЕРБ: Когато му казах, че в България за подобни проекти, впрочем до сега мандатоносителят е взел над 1 млн. евро и как биха реагирали в Австрия, ако мандатоносителя направи подобно нещо той каза , че това ще е грандиозен скандал и дори не може да го осмисли.

От ГЕРБ коментираха и предложения от БСП законопроект за специална агенция "Антикорупция". Според Цветан Цветанов, още със заглавието се създава усещането за извънредно законодателство.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: С проекта на БСП се създава една паралелна на прокуратурата структура, която осъществява самостоятелни разследвания, но никой не знае под чий надзор, не се знае. Другата слабост в проекта на БСП е създаване на възможност за разследване по анонимни сигнали.

От ГЕРБ критикуваха и предложението на БСП председателят на антикорупционния орган да се избира от президента, а не от Народното събрание, както и неконституционното, според тях предложение с президентски указ да се създават териториални отдели на агенцията, а заместник председателите ѝ да се избират с квалифицирано парламентарно мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители искат минимални изкупни цени на малините
Производители искат минимални изкупни цени на малините
Тръгна делото срещу бившия министър на икономиката на Русия
Тръгна делото срещу бившия министър на икономиката на Русия