НОВИНИ

​ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението субсидията да се намали на 1 лев

ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението на кабинета партийната субсидия да се намали на 1 лев за глас, стана ясно след консултации в рамките на управляващата коалиция. БСП са против. Мнозинството вече подкрепи на първо четене орязването на държавното финансиране на партиите.

Николай Минков
от Николай Минков
19:20, 03.07.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението на кабинета партийната субсидия да се намали на 1 лев, стана ясно след консултации в рамките на управляващата коалиция. От БСП се обявиха против. Мнозинството вече подкрепи на първо четене поправките в Закона за бюджета, орязващи драстично държавното финансиране на политическите субекти.

След консултации с патриотите от ГЕРБ заявиха, че няма да променят позицията си.

Даниела Дариткова председател на ПГ на ГЕРБ: От политическа пратия ГЕРБ оставаме на твърдата си позиция субсидията за 1 глас да остане 1 лев. С коалиционните партии поехме ангажимент след това да се търсят решения за финансирането на политическите партии".

Атака ще подкрепи ГЕРБ.

Волен Сидеров- председател на ПГ на "Обединени патриоти", "Атака": Ние от "Атака" също сме на мнение, че субсидията трябва да остане 1 лев, така както беше гласувано в зала със 117 гласа "за". Всички от Обединени патриоти бяха "за" и няма как да правим сега крачка назад.

На притовоположна позиция бе лидерът на НФСБ Валери Сименов. Той се възмути, че не се спазва договорката с премиера от миналата седмица поправката за субсидията да се гласува заедно с предложения за алтернативно финансиране за партиите.

Валери Симеонов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Не знам кой управлява ГЕРБ всъщност и на кого да вярваме - на това, което сме се договорили на политическия съвет, или това, което се изнася тука от парламентарното ръководство на партията.

Според ВМРО не трябва партиите да се поставят под външна зависимост.

Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО: ВМРО и НФСБ и Атака са подкрепили на първо четене предложението субсидията да бъде намалена. Но пък сме против това, партиите да бъдат зависими от бизнеса в България или да бъдат зависими от чужди фактори извън държавата.

От БСП се възмутиха, че управляващите отново вкарват законопроекта без обсъждане.

Александър Симов - депутат от ПГ на "БСП за България": Нас никой не ни е канил на консултации за субсидиите и заради това не виждам какво да се коментира. Изразили сме своята позиция, че сме против 1 лев субсидия.

От ДПС отказаха коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скачат глобите за извеждане на кучета без повод и намордник​
Скачат глобите за извеждане на кучета без повод и намордник​
Сергей Станишев: Ако бях кандидат за председател на ЕП, щях да бъда избран
Сергей Станишев: Ако бях кандидат за председател на ЕП, щях да бъда избран