НОВИНИ

ГЕРБ и БСП отрекоха да е имало външен натиск за спирането на „Южен поток“

Руският президент Владимир Путин коментира, че ще бъде жалко, ако Европа прояви слабост и не успее да защити своите интереси по проекта „Северен поток-2“. Той даде за пример България и провала на „Южен поток“. Изказването дойде на пресконференция в Санкт Петербург след разговори с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна пое от България ротационното председателство на Евросъюза. Според ГЕРБ и левицата не е имало натиск върху страната ни да се откаже от Южен поток.

Надежда Василева
от Надежда Василева
22:23, 04.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Руският президент посъветва европейските лидери да защитят интересите си по отношение на бъдещето на газопровода „Северен поток-2“.

Владимир Путин - президент на Русия: Под натиск отвън България се отказа от този проект [Южен поток, бел. ред.]. Сега съжаляват и говорят за това да получават наш газ вече през „Турски поток“. Никак не би ми се искало цяла Европа да изглежда като България, да прояви слабост и неспособност да защити своите национални интереси.
;

Коментарът на Путин предизвика политически реакции у нас.

Делян Добрев - ГЕРБ: Имало ли е външен натиск над страната ни? Не мисля, върху мен не е имало като министър, въпреки че когато проектът приключи, аз не съм участвал в управлението. Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинетът Орешарски стартира на Коледа и приключи след Нова година.
Драгомир Стойнев - БСП: Върху нас и правителството не е имало такъв натиск. Когато имаше пълната готовност и финансирането на този проект, защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели 3 големи енергийни проекта, включително и „Южен поток“.

От ляво посочиха, че страната ни трябва да има сигурност на доставките на природен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват две болници за злоупотреба с онколекарства
Проверяват две болници за злоупотреба с онколекарства
Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Украйна
Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Украйна