НОВИНИ

ГЕРБ и БСП в спор за избрания нов шеф на антикорупционната комисия

Парламентът гласува председател на антикорупционната комисия - новата структура от ключово значение, която ще бори корупцията по високите етажи на властта. Ще я ръководи Пламен Георгиев, досега той беше начело на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Единственият му конкурент беше кандидатура на БСП - Николай Николов, който водеше Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. В студиото на "Още от деня" темата коментираха Данаил Кирилов от ГЕРБ и Крум Зарков от същата комисия, заместник- председател на парламентарната група на "БСП за България".

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 08.03.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Смятам, че по никакъв начин изборът не беше предопределен. Той беше конкурентен. Видя се, че парламентарните групи ангажирахме едни от най-добрите експерти - специалисти в тази област и се състоя истинско състезание. Изборът в пленарната зала би следвало да го съобразим и с изслушването на кандидатите в ресорната парламентарна комисия по конфликт на интереси и парламентарна етика, което изслушване премина в коренно различен дух от днешния дебат в пленарната зала. Конструктивен, с много сериозно подбрани въпроси към кандидатите. Бяха поставени всички въпроси, получени от гражданското общество.

Крум Зарков - БСП за България": Една от големите точки на спор беше именно дали парламентът е удачното място да излъчи новия председател. Ние тогава твърдяхме, че не е. По две причини, които се потвърдиха. Парламентът е политически орган и всичко, което влезе в него е политика, която е разделена на две фракции - управляващи и опозиция. И какво значение имаха отговорите на кандидатите, какво значение имаха техните концепции, какво значение имаха техните автобиографии, след като гласуването беше такова, каквото знаехме, че ще бъде преди една година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис ексклузивно пред БНТ
Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис ексклузивно пред БНТ
Нови кучета се отглеждат на мястото на 50-те питбула, за които се води дело
Нови кучета се отглеждат на мястото на 50-те питбула, за които се води дело