Парламентът гласува председател на антикорупционната комисия - новата структура от ключово значение, която ще бори корупцията по високите етажи на властта. Ще я ръководи Пламен Георгиев, досега той беше начело на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Единственият му конкурент беше кандидатура на БСП - Николай Николов, който водеше Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. В студиото на "Още от деня" темата коментираха Данаил Кирилов от ГЕРБ и Крум Зарков от същата комисия, заместник- председател на парламентарната група на "БСП за България".

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Смятам, че по никакъв начин изборът не беше предопределен. Той беше конкурентен. Видя се, че парламентарните групи ангажирахме едни от най-добрите експерти - специалисти в тази област и се състоя истинско състезание. Изборът в пленарната зала би следвало да го съобразим и с изслушването на кандидатите в ресорната парламентарна комисия по конфликт на интереси и парламентарна етика, което изслушване премина в коренно различен дух от днешния дебат в пленарната зала. Конструктивен, с много сериозно подбрани въпроси към кандидатите. Бяха поставени всички въпроси, получени от гражданското общество.

Крум Зарков - БСП за България": Една от големите точки на спор беше именно дали парламентът е удачното място да излъчи новия председател. Ние тогава твърдяхме, че не е. По две причини, които се потвърдиха. Парламентът е политически орган и всичко, което влезе в него е политика, която е разделена на две фракции - управляващи и опозиция. И какво значение имаха отговорите на кандидатите, какво значение имаха техните концепции, какво значение имаха техните автобиографии, след като гласуването беше такова, каквото знаехме, че ще бъде преди една година.