НОВИНИ

ГЕРБ и Обединените патриоти представиха програмата си с хоризонт 2021 г.

Лидерите на ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха управленската си програма с хоризонт 2021 година. Един от най-спорните моменти беше искането за увеличение на пенсиите. Минималната пенсия ще достигне 200 лева от 1 октомври. И ГЕРБ, и патриотите направиха компромиси в името на общото управление. Същевременно от ГЕРБ прогнозираха, че в началото на май вече може да има готов кабинет. Нашият политически репортер Надежда Василева проследи преговорите. Какво записаха ГЕРБ и патриотите в управленската си програма?

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 13.04.2017
Чете се за: 03:09 мин.
У нас

Повече от две седмици интензивни преговори и взаимни компромиси предшестваха днешното подписване на управленската програма. Тя е от 21 страници, като символично броят им потвърждава решението на ГЕРБ и Обединените патриоти за пълен управленски мандат на кабинета "Борисов 3" - до 2021-ва година. Програмата съчетава основните предизборни цели на двете формации. Приоритет в управлението е устойчивото нарастване на доходите.

Пенсии
Най-конфликтният момент беше искането на патриотите за увеличение на пенсиите. След множество изчисления беше решено минималната пенсия да се увеличи на 180 лева от 1 юли, и на 200 лева от 1 октомври. Останалите пенсии, отпуснати преди 2010-та, ще бъдат индексирани със средствата от неправомерно отпуснатите инвалидни пенсии.
Заплата
При изпълнение на програмата в рамките на мандата, ГЕРБ и патриотите гарантират минималната работна заплата да стане 650 лева, а средната 1500 лева. Както беше предвидено в предизборната програма на ГЕРБ, учителските заплати ще нараснат двойно в рамките на мандата. Договорено е запазване на данъците.
БВП
Чрез провеждане на политики за ускоряване на растежа, ще се работи също за БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата. Стремежът е към балансиран бюджет, а получаването на социални помощи ще бъде обвързано със заетостта. Единният банков съюз и Еврозоната са определени като естествен път на развитие. До тогава Валутният борд е без алтернатива. В сферата на отбраната се предвижда разходите да достигнат до 2 % от БВП до края на мандата.

След взаимни отстъпки, бъдещите партньори във властта си стиснаха ръцете и положиха подписите си под документа, който ще следва кабинетът "Борисов 3". И двете страни потвърдиха, че освен подготвената коалиция, в новия парламент е невъзможна друга формула на властта. И че липсата на съгласие между тях щеше да означава нови избори.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Ние отстъпвахме в пенсиите, те отстъпваха в други неща. Ние сме се водили от принципа, който между другото и на нашата партия много ни хареса, на Обединените патриоти "България над всичко!". Тъй като много анализатори се опитват сега да кажат дали ние отиваме на патриотите, или те на нас, смея да кажа, че ако ние не бяхме направили тези компромиси и особено преди няколко дена имаше изключително вододел на преговорите. БСП и Обединените патриоти не могат да направят дори и с "Воля" коалиция да им стигнат за управление. Друг е въпросът, че те поне пред мен заявиха, че това не стои като вариант. Ние с БСП не можем, с ДПС не можем.
Валери Симеонов - председател на НФСБ: Всяка страна направи необходимите отстъпки. Независимо от различията, които сме имали, ние сме длъжни в името на интересите на България да постигнем обща програма и съответно да реализираме общо управление тъй като други варианти няма.

Патриотите настояваха за още по-голямо увеличение на пенсиите, но обясниха, че не са имали друг избор, освен да приемат предложеното.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Не съм много доволен, но все пак това е повишение с 21 процента. Другият вариант беше да откажем съставянето на програма, да откажем участие в коалиционно управление и да отиваме на избори.

Борисов заяви, че в сложната международна обстановка, ситуацията след Брекзит мигрантския натиск, а и при слабото според него служебно правителство, не трябва да се допуска да няма нов кабинет.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Още месеци такова безвластие, без парламент в парламентарна република е дори рисково. Вие виждате, че се започва дори опити да се сменя законодателство и то законодателство, което за ГЕРБ е неприемливо.

Предстои да бъде подготвен разширеният вариант на управленската програма - от 200-300 страници.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: 4-годишният мандат е съвсем реалистичен, с подобни управленски акценти, които бяха споделени днес пред вас.

След Великден ще бъде подготвено коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите и едва тогава ще се говори за структура и министри в кабинета.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Въпреки че има вестници в които ги прочетох днеска и ми е интересно как ги знаят, без аз дори да съм мислил по тази тема дори за мойте. Утре е Разпети петък - не се работи, всички ще се мъчим и след това ни предстоят най-великите и най-хубавия ни празник, за което ви пожелавам на всички да славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи. Да карате внимателно, защото българите свикнаха да пътуват по хубави магистрали.
Какво още е записано в управленската програма. 

Приоритет за властта са образованието и здравеопазването. В сферата на сигурността е заложена политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци, борба с престъпността и корупцията, повече полицаи в малките населени места и закон за доброволчеството.

Енергетика

В енергетиката е записана ревизия на разходите на така наречените американски централи и АЕЦ "Козлодуй", удължаване на живота на 5 и 6 блок, либерализация на пазара на газ и електроенергия.

Регионална политика и пътища

В регионалната политика и пътищата е предвидено въвеждане на по-справедлив модел на плащане за преминаване по републиканската пътна мрежа чрез въвеждане на смесена система - електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили. Сред целите е завършване на магистралния пръстен на страната. В жилищната политика е предвидено разширяване на програмата за саниране

Правосъдия

В сферата на правосъдието е предвидено продължаване на съдебната реформа, приемане на антикорупционен закон и нов Наказателен кодекс. Въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018-та. Както и 3-месечни доклади на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища пред парламента.

Българското председателство

Сред основните приоритети на бъдещия кабинет е българското председателство. Сред целите е присъединяване на страната ни към Шенген и продължаване по пътя на евроатлантическата ориентация.


В следващите дни предстои да се договорят и кои ще бъдат фигурите в съответните министерства, които ще изпълнят заложените цели, и кои постове ще поемат Обединените патриоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
150 000 автомобила се очаква да напуснат София за празниците
150 000 автомобила се очаква да напуснат София за празниците
Вратите на храмовете - широко отворени в нощта на Възкресение
Вратите на храмовете - широко отворени в нощта на Възкресение