НОВИНИ

ГЕРБ и Обединените патриоти се разбраха Бойко Борисов да е премиер

ГЕРБ и патриотите се разбраха Бойко Борисов да е премиер на бъдещия кабинет и следващото управление да изкара пълния си 4-годишен мандат. Лидерът на ГЕРБ и преговорният екип на партията днес разговаряха в парламента с лидерите на Обединените патриоти. До момента не е обсъждано разпределянето на министерски постове, но Борисов заяви, че патриотите трябва да участват във властта със свои министри.

Надежда Василева
от Надежда Василева Десислава Маркова
18:01, 04.04.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти с няколко ключови условия от двете страни, под които ще стоят подписите на лидерите на двете формации. Тези постигнати договорки станаха ясни след днешния кръг преговори.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Ние с патриотите имаме 122 -ма депутати, предостатъчно за коалиция. Моето изискване към тях е да влязат реално в участие в кабинета. Едно от изискванията пък беше на колегите от ПФ, за което ние ще им се подпишем е пълен 4-годишен мандат и никой от участниците да не може да предизвиква сам предсрочни избори.
Волен Сидеров - председател на Атака: Всичко, което е нужно ще направим, за да има стабилно управление 4-годишно. Имаме яснота по това кой ще е министър-председател.

Лидерът на ГЕРБ подкрепя идеята за подписване на коалиционни споразумения поотделно с всяка една от трите партии от Обединените патриоти.

Бойко Борисов: За да не се получи като с реформаторите. Уж сме заедно, после едни решават, че са опозиция, пък си оставят хората. Все пак ние се поучихме от грешките си, и едните, и другите.

Лидерът на ГЕРБ определи патриотите като много отговорни и посочи, че към момента няма да преговарят с партията на Веселин Марешки, но е добре дошла още подкрепа в парламента.

Бойко Борисов: Ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство. Поне от уверенията, които чух сутринта на патриотите. Това означава отново безвремие, нови избори, харчене на пари и вече държавата ще затъне докрай. Имаме една тема и тя - то е и лозунг на патриотите - България над всичко. Ако не се разберем, и вторите няма да могат да се разберат и тогава България не е над всичко. Затова ние сме длъжни при тези резултати да се разберем.

И лидерът на ГЕРБ, и патриотите потвърдиха, че към момента не са говорили за министерски постове.

Волен Сидеров: За тези, които вече описват колко министерства разделихме, само ще кажа, че до този въпрос не сме стигнали. До момента ние уточняваме програмни точки, опорни точки, по които да се съгласим.
Делян Добрев - ГЕРБ: Следващите няколко дни експертите на двете партии ще работят по предизборните програми, така че да съставят една обща управленска програма.

Борисов днес обясни, че на базата на целите в програмата ще бъдат избрани експерти от двете формации, които да я изпълняват, но е възможно във властта да бъдат привлечени и други кадърни хора. Преговорите продължават до постигане на окончателно споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург
Никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург
Намалява битова престъпност, според полицията
Намалява битова престъпност, според полицията