НОВИНИ

ГЕРБ и ОП решиха да отхвърлят ветото на президента върху Изборния кодекс

ГЕРБ и Обединените патриоти постигнаха единно решение да отхвърлят ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. След това управляващите ще приемат промени само на частта с преференциите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 28.02.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

ГЕРБ и Обединените патриоти си стиснаха ръцете по темата вето. ВМРО и „Атака“ отстъпиха от първоначалното си намерение да го подкрепят.

Мотивите за отхвърлянето му: според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов твърденията на президента, че няма съдебен контрол, не отговаряли на истината. Ще изпращат на екипа на държавния глава и стенограми от заседанията на Правната комисия, за да се запознае екипът му с мненията на съдиите по текстовете, върху които е наложено вето.

По-нататъшните стъпки са следните:

Първо, ветото на президента се отхвърля.

Второ, Законът се обнародва в Държавен вестник.

И трето, преминава се към промени на промените в Изборния кодекс.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: С предложението, което ние сме внесли от ПГ на ГЕРБ за връщането на 7% от съответните гласували по район, за да може действително да има възможност на партийната пропорционална листа за участие в избори - местни, парламентарни, европейски да може със 7% избирателите, които гласуват за дадена пропорционална листа, да имат възможност да пренаредят.
;

От „Атака“ са категорични: конфронтация с президента няма.

Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединени патриоти, „Атака“: Аз съм сигурен, че господин Радев е имал благородни намерения, пишейки това вето, просто неговия екип - юридически- вероятно го е подвел, защото както чухте ясно там мотивите не са доизпипани.

Готовността на ВМРО да подкрепят ветото била преди от партията да се запознаят с мотивите за вето. В 2/3 от него се прокрадвали неистини.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Зад тази третинка, която подкрепяме изцяло, свързана с преференциите, няма как да гласуваме, да натиснем зелените бутони за тази част от ветото, която е на практика направена по опорните точки на БСП.
;

От НФСБ може да предложат промени в текстовете за преференциите между двете четения.

Христиан Митев - Обединени патриоти, НФСБ: Обмисляме такива идеи, включително за диференциация на процентите, от които се изчисляват преференциите за различните видове избори. И смятам, че това също е едно добро решение.

Очаква се ветото на президента да влезе за обсъждане в правната комисия следващия вторник и в пленарната зала - още в сряда.

;

В поредния ден на отсъствие на БСП от пленарна зала, Цветан Цветанов заяви, че политика на инат не бива да се прави. Даде пример с европейските социалисти, които не напускат заседанията и Европарламента. Управляващите ще дадат ход на всички законодателни предложения, включително и тези на БСП. Цветан Цветанов призова левицата да се върне в пленарна зала. От партията на Корнелия Нинова са категорични, че няма да се върнат в Парламента.

Депутатите отложиха за утре и разглеждането на промените в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите. Имали нужда от още време, за да изготвят доклада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри у нас ще получат увеличение на заплатите
Медицинските сестри у нас ще получат увеличение на заплатите
Избират Мъж на годината
Избират "Мъж на годината"