ГЕРБ и Обединените патриоти постигнаха единно решение да отхвърлят ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. След това управляващите ще приемат промени само на частта с преференциите.

ГЕРБ и Обединените патриоти си стиснаха ръцете по темата вето. ВМРО и „Атака“ отстъпиха от първоначалното си намерение да го подкрепят.

Мотивите за отхвърлянето му: според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов твърденията на президента, че няма съдебен контрол, не отговаряли на истината. Ще изпращат на екипа на държавния глава и стенограми от заседанията на Правната комисия, за да се запознае екипът му с мненията на съдиите по текстовете, върху които е наложено вето.

По-нататъшните стъпки са следните:

Първо, ветото на президента се отхвърля.

Второ, Законът се обнародва в Държавен вестник.

И трето, преминава се към промени на промените в Изборния кодекс.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: С предложението, което ние сме внесли от ПГ на ГЕРБ за връщането на 7% от съответните гласували по район, за да може действително да има възможност на партийната пропорционална листа за участие в избори - местни, парламентарни, европейски да може със 7% избирателите, които гласуват за дадена пропорционална листа, да имат възможност да пренаредят.
Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона

Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона

Президентът Румен Радев наложи вето на текстове от промените в Изборния кодекс. Държавният глава настоява повторно да се обсъди по-високия праг на п...

От „Атака“ са категорични: конфронтация с президента няма.

Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединени патриоти, „Атака“: Аз съм сигурен, че господин Радев е имал благородни намерения, пишейки това вето, просто неговия екип - юридически- вероятно го е подвел, защото както чухте ясно там мотивите не са доизпипани.

Готовността на ВМРО да подкрепят ветото била преди от партията да се запознаят с мотивите за вето. В 2/3 от него се прокрадвали неистини.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Зад тази третинка, която подкрепяме изцяло, свързана с преференциите, няма как да гласуваме, да натиснем зелените бутони за тази част от ветото, която е на практика направена по опорните точки на БСП.
Искрен Веселинов: Няма да направим компромис по отношение на преференциите

Искрен Веселинов: Няма да направим компромис по отношение на преференциите

В студиото на "Още от деня" депутатът от ВМРО и зам.-председател на ПГ на „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов заяви, че ВМРО иска да бъде наложен...

От НФСБ може да предложат промени в текстовете за преференциите между двете четения.

Христиан Митев - Обединени патриоти, НФСБ: Обмисляме такива идеи, включително за диференциация на процентите, от които се изчисляват преференциите за различните видове избори. И смятам, че това също е едно добро решение.

Очаква се ветото на президента да влезе за обсъждане в правната комисия следващия вторник и в пленарната зала - още в сряда.

"Атака": Депутатите, които не ходят на работа не трябва да получават заплати

"Атака": Депутатите, които не ходят на работа не трябва да получават заплати

Партия "Атака" смята, че депутатите, които не ходят на работа не трябва да получават и възнаграждение. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ зам.-председ...

В поредния ден на отсъствие на БСП от пленарна зала, Цветан Цветанов заяви, че политика на инат не бива да се прави. Даде пример с европейските социалисти, които не напускат заседанията и Европарламента. Управляващите ще дадат ход на всички законодателни предложения, включително и тези на БСП. Цветан Цветанов призова левицата да се върне в пленарна зала. От партията на Корнелия Нинова са категорични, че няма да се върнат в Парламента.

Депутатите отложиха за утре и разглеждането на промените в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите. Имали нужда от още време, за да изготвят доклада.