НОВИНИ

ГЕРБ и патриотите ще отхвърлят ветото на президента за Изборния кодекс

ГЕРБ и Обединените патриоти стигнаха до единно решение за отхвърляне на ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:50, 28.02.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

И днес - за втори ден председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с Обединените патриоти. Управляващите ще отхвърлят ветото, защото по думите на Цветанов твърденията на президента, че няма съдебен контрол не отговарят на истината. По отношение на останалите текстове, които президентът връща Цветанов каза, че ще изпрати стенограмите от заседанието на правната комисия, където позиции са изказали не само политици, но и съдии.

От ВМРО обясниха, че готовността им да подкрепят вето на президента била преди да се запознаят с мотивите за това на държавния глава. От НФСБ обмислят да предложат между двете четения диференциация на процентите на прага на преференциите за различните видове избори. От "Атака" са категорични, конфронтация с президента няма.


Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Всичко свързано с изборното законодателство и твърденията, които не отговарят на истината. Ще отхвърлим това вето и ще преминем към промените, които сме внесли за връщане на 7 % партийната пропорционална листа. Да гласуват и да имат възможност да пренареждат съответната подредба на листата. Когато от БСП говорят за мажоритарни система, те не са се съобразили с 2 милиона, които казаха че искат само мажоритарна система, а БСП гласуваха против. Така че всичко е една политическа спекулация. Ще си изгради теза при загубата на съответните избори.
Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединени патриоти, "Атака": Това, че отхвърляме ветото не е проява на конфронтация. Екипът (на президента) му го е подвел. Мотивите не са доизпипани. Ние ще го поправим по парламентарен начин. Синхронизация да го наречем.
Искрен Веселинов, "Обединени патриоти", ВМРО: Не можем да подкрепим ветото поради факта, че в 2/ 3 от него има неистина. За тази една трета, която подкрепяме няма как да подкрепим по опорните точки на БСП, без да има критичен прочит.
Християн Митев, "Обединени патриоти", НФСБ: Ние си запазваме правото когато бъде разгледан закона на герб за връщане на преференциите да направим съответни промени. Смятаме че сегашния начин за изчисляване на преференции не добри направен. Води да изкривяване на вота.
;

Цветан Цветанов се обърна и към БСП като каза, че политика на инат не бива да се прави. Егоистично погледнато работа така е по-комфортна, допълни още той. Управляващите ще дадат ход на всички законодателни предложения, включително и тези на БСП. Призоваха левицата да се върне в Пленарна зала

Депутатите решават днес дали да променят правилника за работа на Народното събрание и да оставят без заплати колегите си, които не ходят на работа. Общо 5 предложения ще бъдат разгледани в зала. Вчера правната комисия подкрепи варианта на НФСБ. Той предвижда депутатите, отсъствали от работа три последователни дни или общо 5 пъти за месец, да не получават заплати. Правната комисия обаче отхвърли предложението на левицата за замразяване на депутатските заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Надявам се правителството да материализира визитата на Медведев
Румен Радев: Надявам се правителството да материализира визитата на Медведев
Студенти от Варна помагат на възрастни хора срещу телефонните измами
Студенти от Варна помагат на възрастни хора срещу телефонните измами