Започна първият кръг от политическите консултации при президента след оставката на кабинета. Държавният глава Росен Плевнелиев днес разговаря с лидера на най-голямата партия и премиер в оставка Бойко Борисов. След срещите с всички парламентарно представени формации, президентът ще свика извънреден Консултативния съвет по национална сигурност, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Бойко Борисов и днес заяви, че БСП и избраният за президент Румен Радев трябва да поемат отговорността за сформирането на служебен кабинет. Подробностите в репортажа на Надежда Василева.

София

Ден, след като парламентът прие оставката на кабинета, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият заместник в партията Цветан Цветанов около час обсъждаха с държавния глава пътя за излизане от политическата криза.

Плевнелиев постави въпроса възможно ли е да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство в рамките на този парламент, какви са разумните дати за предсрочни избори, както и какви неотложни задачи предстои да изпълни парламентът.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Конституцията много задължава държавния глава да потърси възможност чрез тези консултации, така че политическата криза да не прерасне в парламентарна криза. Тоест това, че имаме оставка на правителството да не доведе и до оставка на Народното събрание.

След срещата Борисов отново заяви, че спечелилите изборите БСП и Румен Радев имат подготвени хора за министри и могат веднага да влязат във властта.

- Г-н Борисов, дата за избори обсъдихте ли?

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Не, аз нито искам да участваме, и това заявих и на президента, той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент, да седнат и да направят служебно правителство. Защото чисто технологично само ако си представите - едно служебно правителство с един премиер, друго с друг премиер, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари, те ще изнемогнат. Да седнат г-н Радев, БСП, да си дадат кабинет и да караме до следващите избори, когато и да са те.

Според Борисов БСП дезертира, ако не иска да поеме отговорност.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Има една хубава приказка: Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази граници, да вдига пенсии, да строи, да не строи, да прави "Белене", да ходи в Крим. Нищо няма лошо да се случи, ако те си поемат и това е най-демократичното, управлението. Преди 2 години вие мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, с Първанов? - Не.
© БТА

Борисов каза също, че предсрочните избори трябва да са по нови правила, съобразени с референдума.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: 2 и половина милиона са го подкрепили. Това което са надробили всичките политически сили, трябва да си го изсърбат сега.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че партията е понесла най-тежкото - оставка на кабинета. И отхвърли твърденията, че кметове на ГЕРБ също ще излязат от властта. Борисов каза също, че са направили всичко възможно бюджетът за догодина да се приеме.

Утре президентът ще разговаря с БСП. След срещи с 8-те парламентарни формации, Плевнелиев ще свика и Консултативния съвет. Едва тогава ще стартира и процедурата по връчване на мандати. И ГЕРБ, и БСП заявиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство.