НОВИНИ

ГЕРБ: Не може да се допуска представители на властта да воюват с медиите

От ГЕРБ потвърдиха, че подкрепят свободата на словото и се извиниха, ако са заподозрени в опит да се намесват в медиите. Според тях не може да се допуска ситуация, в която представители на властта воюват с медиите. Два дни след като реплики на депутата Антон Тодоров и на вицепремира Валери Симеонов към Виктор Николаев в ефира на Нова телевизия предизвикаха обществени реакции, от най-голямата партия коментираха темата на извънредна пресконференция. На нея стана ясно също, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на съпартийците си да не влизат в конфронтация с президента Румен Радев. Над 700 милиона лева повече в бюджета за догодина ще има за заплати във всички сектори.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 08.10.2017
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

От ГЕРБ се разграничиха от ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов към 4 национални медии, да му се извинят в срок от 24 часа, защото смята, че е подложен на клеветническа кампания. Този срок изтече. А Симеонов предупреди, че ако не получи извинение, ще потърси правата си в съда. От ГЕРБ днес посочиха позицията на кабинета по темата.

Томислав Дончев - вицепремиер: Мога да изразя позицията на МС - че той държи на свободата на словото и се противопоставя на всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не могат да говорят. Аз не мога да се извиня от името на колегата Симеонов. Той може да счита, може и да не счита, това си е негова лична позиция, че има нужда от извинение.

От партията отново се дистанцираха от всякакви опити за политическо влияние върху медиите.

Томислав Дончев - вицепремиер - Темата с правото на журналиста да говори това, което счита за правилно и да изразява позицията си, не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висшият, свят стандарт и изобщо не може да се допуска ситуация, че представители на властта воюват с медиите, напротив. Те даже трябва да са загрижени и да пазят правата и свободите на журналистите.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние заставаме зад свободата на словото.
Владислав Горанов - министър на финансите: Сега ние се извиняваме, ако правителството или ГЕРБ са заподозрени в опит за намеса в независимостта на медиите и няма как да сме доволни, че този дебат се води и ние сме в отбранителна позиция.

От ГЕРБ предложиха Симеонов и Антон Тодоров отново да бъдат поканени за интервюта, за да обяснят позициите си.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Антон Тодоров поднесе своите извинения, аз поднесох извинения като председател на ПГ, партията излезе с позиция.

От партията днес определиха като спекулации твърденията, че са във война с президентската институция. Преди утрешния Консултативен съвет при президента, премиерът е разпоредил съпартийците му да не говорят срещу държавния глава, а за намаляване на противопоставянето.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: ГЕРБ никога по никакъв повод не търси конфронтация и това, което съм поел като ангажимент и към премиера Борисов, че колкото по-малко споменавам Радев, толкова по-добре. Терминът война, и това, че когато някой я търси, той ще я получи - това не са изрази, изричани от ПГ на ГЕРБ или представители на ГЕРБ.

По повод атаките от ляво за роднински назначения, от ГЕРБ призоваха сигналите да бъдат подавани до компетентните институции.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: ГЕРБ няма да участва в тази компроматна война.
Владислав Горанов - министър на финансите: Смятам да предложа на Таско Ерменков да сезира Комисията за конфликт на интереси за овчарското куче на Дончев.
Томислав Дончев - вицепремиер: Кучето ми, доколкото става дума за немска овчарка, има родствени връзки и с гранична полиция, и с МВР, дори и с митниците. Готов съм да го призная! Няма начин такова расово животно да няма роднини, братовчеди, братчета и сестрички във всички тези институции.

Финансовият министър днес увери, че държавата е в добро състояние и следващият бюджет ще бъде с по-малък от планирания дефицит.

Владислав Горанов - министър на финансите: Говорихме за увеличение на доходите. Над 700 милиона повече разходи за персонала има в следващия бюджет, който правителството ще предложи. И то във всички сектори. Средно близо 10 на сто растат разходите за персонала.

Увеличение ще има и на заплатите на полицаи и военни, но в следващите дни ще станат ясни точните разчети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 души се обучават за парамедици в Русенската болница
10 души се обучават за парамедици в Русенската болница
Хеликоптери гасят пожар в търговски център в Москва, евакуираха над 3000 души
Хеликоптери гасят пожар в търговски център в Москва, евакуираха над 3000 души