На думите на държавния глава във Варна отговориха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник външният министър Георг Георгиев. Според Горанов, не подхожда на държавния глава да изказва симпатии или критики към определена политическа партия, защото по конституция, той трябва да служи на всички български граждани.

Финансовият министър Владислав Горанов отговори на думите на президента Радев, че служители, назначени от кабинета "Борисов 2", са отговорни за договорите, сключени от Агенция "Митници" с фирмата на Димитър Желязков и Бенчо Бенчев.

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако позицията на президента е да атакува политически ГЕРБ, това си е негово право на политик и на държавен глава, въпреки че общото разбиране е, че и симпатизантите, и чиновниците на ГЕРБ са също граждани на България, които почитат и уважават българския президент.

Горанов заяви още, че няма как да се гради здрава държава, с добре функциониращи институции, на база на противопоставяне на Висш държавен политик, в случая Държавен глава на държавната администрация.

Владислав Горанов, министър на финансите: Искам да заявя, че хората, които са подписали обществената поръчка от Агенция "Митници", са на работа там от повече от 20 години, а обществената поръчка е подписана действително, когато е работело служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция Митници. Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП.

Зам.- министърът на външните работи Георг Георгиев пък коментира недоволството на президента от действията на правителството по въпроса с Илинденско-преображенското въстание, за което премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е македонско.

Георг Георгиев, заместник- външен министър: Аз смятам, че реакцията на премиера Заев беше навременна, той доуточни това, което е имал предвид и не отива на държавния глава, предвид и генезиса на партията, която го е номинирала, да отправя критики към българското правителство за начина, по който води то политиката, спрямо Македония.

Според Георгиев премиерът Борисов е дал ясно политическо послание на западните ни съседи с изказването си, че България ще има предвид думите на Заев, когато се разглеждат възможностите за разширяване на НАТО и ЕС.

Президентът Румен Радев с критики към управляващите по основни политически теми

Президентът Румен Радев с критики към управляващите по основни политически теми

Държавният глава с критики към управляващите по основните политически теми от последните дни. Румен Радев направи първи коментар около разкритията, св...