НОВИНИ

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще сезират Конституционния съд с искане да прецени дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията. От БСП пък предлагат промяна на въпроса за свикване на референдум за ратификацията на конвенцията.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:00, 31.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

ГЕРБ ще потърсят становището на Конституционния съд по най-крайните въпроси, поставяни около Истанбулската конвенция.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: В никакъв случай това не е отстъпление от нашата позиция. Ние не прехвърляме обществения или политическия дебат на КС, ние искаме правното становище на КС.

Един от важните въпроси е дали конвенцията съответства на текста от Конституцията за брака като доброволен съюз между мъж и жена.

Тома Биков - ГЕРБ: Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети полове, четвърти и пети полове. Нямаме никакви подобни намерения, нито скрити, нито открити.

Ако Конституционният съд установи, че конвенцията противоречи на текстове от основния закон, пред парламента има два варианта.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Да се запази Конституцията и да не я ратифицира конвенцията или обратно - да предприеме процедура за промяна в Конституцията и респективно да ратифицира конвенцията.

От ляво пък обясниха, че предлагат промяна на въпроса за референдума - Против ли сте Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция. Оцениха като грешен предишния вариант, в който питаха подкрепяте ли ратификацията на конвенцията.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Грешка е някаква. Тъй като се получиха всякакви спекулации, че едва ли не сме задали така въпроса, за да не бъде валиден референдумът, искам да разсея всякакви съмнения. Никакво отстъпление от референдума. Редакция на въпроса. Изискването на закона е да има 50+1 отговор Да, а така, както беше зададен, очакваме и от социологическите проучвания, че повечето българи ще кажат не на конвенцията.

От ГЕРБ пък поздравиха БСП, че са се вслушали в гласа на разума и са решили да променят въпроса за референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Надзиратели и съдебни охранители от 22 града излязоха на протест
​Надзиратели и съдебни охранители от 22 града излязоха на протест
Празници на виното в Асеновград
Празници на виното в Асеновград