ГЕРБ подкрепя предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите от физически и юридически лица, но не и идеята им за нулево държавно финансиране. ГЕРБ настояват субсидията да остане 1 лев, предлагат също общините да осигуряват безплатни офиси на политическите сили. Това стана ясно след среща между ръководствата на двете парламентарни групи рано тази сутрин в Народонто събрание. От БСП определиха тези предложения като атентат срещу демокрацията у нас .

На срещата от ДПС са предложили да се въведе американския модел на отворено финансиране на партиите с дарения от физически и юридически лица и нулева държавна субсидия.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си.

От ГЕРБ остават на позицията си за лев субсидия. Съгласни са, че това не е достатъчно, затова предлагат да падне ограничението за финансиране от юридически лица, както и таванът на даренията от физически лица. Посочиха, че това трябва да става при пълна прозрачност.

Менда Стоянова - ПГ на ГЕРБ: Но, за да дадем възможност на политическите партии да имат своите структури, да поддържат своите структури, ние ще направим предложение за това общините и държавата, които предоставят офиси на политическите партии - да ги предоставят безвъзмездно.
Опитът на БСП за обсъждане на партийните субсидии претърпя неуспех

Опитът на БСП за обсъждане на партийните субсидии претърпя неуспех

Опитът на БСП за обсъждане на размера на партийните субсидии с част от парламентарно представените партии претърпя неуспех. След като от ГЕРБ отказаха...

Според Менда Стоянова тези промени ще са стъпка към изсветляване на финансирането на партиите. От „Атака“ са съгласи за орязване на държавните субсидии, но поставят условие.

Волен Сидеров председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ако субсидията е 0, както предложихме ние преди 5-6 години, то тогава нека отразяването и пропагандирането на идеите на партиите да не бъде платено. Тогава би било справедливо.

От БСП се противопоставят на драстичното намаляване на субсидиите. Призовават българските граждани да се включат в честен дебат, за намиране на баланса по тема. Ще потърсят подкрепа от другите държавни институции и неправителствени организации. Според Крум Зарков в тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната.

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Кой оттук -нататък мислите ще обслужват партиите - своите избиратели или своите спонсори. Кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат-кметове - партиите или контролиращите ги олигарси.Това е истински атентат към някои от базисните постижения на българската демокрация.

От ДПС предлагат също спестените пари от субсидиите да се използват за създаване на фонд, от който с да се отпускат пари за безплатни детски градини.

Въпросът със субсидиите ще се обсъжда на второ четене и в пленарната зала в петък.