НОВИНИ

ГЕРБ предлага ТОЛ таксуването да започне от 1 март 2020 г.

ТОЛ системата за тежкотоварните автомобили да бъде въведена през август тази година, но таксуването да започне до 1 март 2020 г. Такава промяна в Закона за пътищата внесе ГЕРБ в Народното събрание. Причината е държавата и превозвачите да намерят компромис за размера на тарифите.

Александър Марков
от Александър Марков
19:50, 01.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

ТОЛ системата ще заработи технически от август, но трябва време държавата и превозвачите да се разберат - колко пари да плащат тежкотоварните автомобили за изминато разстояние, обяви заместник-председателят на регионалната комисия в НС Александър Ненков.

Александър Ненков, заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: Породиха се притеснения от гледна точка на това, как едно тарифиране би се отразило на превозвачите, от гледна точка на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности, поради тази причина е през следващите месеца това да бъде изчистено.

Втората причина ГЕРБ да предложат по-късен срок за начало на търговската експлоатация на системата е и за да няма проблеми със стартирането на системата.

Александър Ненков, заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: Не бива да поставяме и потребителите и превозваческите фирми в ситуация, в която системата да не е тествана в реално време. Затова в закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно 1 март 2020 г.

Ако технически системата е готова и превозвачите и регионалното министерство се разберат за цените, тол таксуването ще заработи и по-рано от 2020 г.

Александър Ненков, заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: Това е един краен срок, в който ако системата заработи на добро ниво и ако се постигне по-бързо необходимия компромис между двете страни, тази система с решение на МС може да стартира много по-рано 2020 г.

Този срок, по думите на Ненков, повече няма да бъде отлаган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават целевата помощ за отопление с 20%
Увеличават целевата помощ за отопление с 20%
Автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала Тракия
Автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала "Тракия"