НОВИНИ

ГЕРБ предлагат да отпадне забраната за къмпингуване на плажовете

Реакции в парламента след протестите срещу приетия на първо четене Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. От ГЕРБ предлагат да отпадне забраната за къмпингуване на плажовете. Найден Зеленогорски от Реформаторите настоява забраната да се отложи с една година.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:07, 16.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

От ПГ на ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента предложение да отпадне оспорвания текст в закона. Цвета Караянчева уточни, че това не означава отказ от позицията, че българското Черноморие и всички летни и зимни курорти трябва да се поддържат в добър вид и да се използват разумно, за да се запази природата.

Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ: Поради големия обществен интерес бяхме длъжни да постъпим по този начин. В момента текат разговори с Министерството на туризма, неправителствени организации и с кметовете на всички курортни общини.

Предвиждат се и промени в Закона за туризма, добави Караянчева, които ще определят правилата за използване на нерегламентираните къмпинги. Идеята на Найден Зеленогорски, която се споделя от повечето депутати от Реформаторския блок, е законът да влезе в сила, но да бъде отложен с една година текстът, забраняващ дивото къмпингуване и паркирането на по-малко от 100 метра от плажа.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: Като през тази една година се изработи стратегия за къмпингуването по принцип, изчистят се всички теми във всички закони, облекчим режима за създаване на къмпинги, защото според мен това е главният проблем.

Според Найден Зеленогорски може да се направи и диференциация на къмпингите, като се дават различен брой звезди, в зависимосст от условията, които те предлагат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са очакванията на софиянци към бъдещия главен архитект
Какви са очакванията на софиянци към бъдещия главен архитект
Повече пари за детско-юношески спорт
Повече пари за детско-юношески спорт