НОВИНИ

Разногласия около датата за президентските избори

ГЕРБ предлагат президентските избори да се проведат на 6 ноември. От левицата пък смятат, че по-подходящата дата е 23 октомври. Премиерът Бойко Борисов заяви, че за него няма значение кога ще са президентските избори, но посочи, че партиите абдикират от надпреварата и отказват да поемат отговорността за издигане на политически фигури.

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 06.07.2016
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Премиерът отново потвърди, че ГЕРБ има кандидат за президент и можел да го обяви още утре. Но нямало да го направи заради останалите партии, които обвинява в изчаквателна позиция.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз имам готов играч, но ако модата е такава партиите да не участват в президентските избори, мога и аз да отговоря на модата. От страна на Реформаторския блок заявиха, че Гражданският съвет ще им номинира кандидата, сиреч няма да носи партийна принадлежност, не може да му се търси след това отговорност, БСП заявиха, че ще търсят коалиция с редица партии и лидерът не иска да поеме отговорност да е той кандидат. Не случайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията в издигането на кандидат-президенти.

От БСП посочиха аргументи защо настояват изборите да са в края на октомври.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Аргументът е да може до края на октомври да приключи кампанията, гласуването, балотаж, за да може ноември да бъде свободен месец за политическата и експертната дискусия по бюджета за 2017-а. Колегите не искат да си нарушават ваканцията, но ние настояваме да си я нарушат. Не сме се преработили, няма да лежат по плажовете, ще поработим.

Реформаторите застават зад датата предложена от ГЕРБ. Твърдят, че няма значение, но все пак предпочитат по-късната дата.

Димитър Делчев, депутат от ПГ на Реформаторски блок: Това е една подходяща дата с оглед на това след лятната ваканция да има достатъчно време и за обявяване на кандидатурите на голяма част от партиите и за кампания. В крайна сметка хората трябва да имат достатъчно време да чуят, да видят кандидатите и да преценят кой от тях ще управлява най-добре България.

Като заяждане на дребно определиха спора за изборния ден от Патриотичния фронт. Те също са за по-късния вариант.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: Ако ГЕРБ бяха казали 23 октомври, БСП щяха да кажат 6-ти ноември. В края на краищата има доста технически неща, които трябва да се свършат преди началото на кампанията - събиране на подписки, регистриране на партии, регистриране на кандидати. Ако приемаме за дата 23-ти октомври трябва да започнем от средата на август.

В спора за точния ден за президентските избори преминалият в опозиция Радан Кънев вкара интригата,че ГЕРБ искали по-късна дата, защото нямали кандидат и преговаряли с ДПС.

Радан Кънев, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: С кампания от един месец без предварително включване в кампания, никой в България не може да спечели без ДПС.

И от ГЕРБ, и от ДПС отрекоха да преговарят.

Станислав Анастасов, депутат от ПГ на ДПС: С британски хумор бих отговорил-Ако има тайни преговори, те са толкова тайни, че ние от ДПС не знаем за тях , но не е за първи път наистина колеги от други парламентарни групи да знаят работи за ДПС, които ДПС не знае за себе си
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Няма абсолютно никакви разговори дали са тайни, дали са явни в тази посока. Знаете, че всяка една от политическите формации предполагам, че ще има своята позиция септември месец и съм убеден, че тогава ще можем действително да говорим и съм убеден, че всички формации ще си изградят позиция, която ще бъде самостоятелна и няма да е подвластна на някаква друга договорка.

Според Конституцията Народното събрание насрочва изборите за президент. Те се провеждат не по-рано от три, и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия президент.Вероятно датата ще бъде определена следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без безсрочни концесии
Без безсрочни концесии
Менда Стоянова: Кооперациите с каси не бива да се забраняват
Менда Стоянова: Кооперациите с каси не бива да се забраняват