НОВИНИ

ГЕРБ и РБ поискаха оставката на ВСС, от там не дойде официална реакция

ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха оставката на Висшия съдебен съвет в специално изявление тази вечер в кулоарите на парламента. Това става часове преди ЕК да обяви официално годишния си доклад с критики за съдебната реформа.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
22:05, 26.01.2016
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Вижте цялото извънредно изявление на управляващите във видеото!
;

ГЕРБ мотивира искането си Висшия съдебен съвет да се саморазпусне заради загуба на доверие към него. Според тях с поредицата от публични скандали Съдебният съвет е загубил окончателно и общественото доверие. Затвърдено било и усещането, че не могат да изпълняват функциите си.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и обществото. Напротив, правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове и властови центрове."

От ГЕРБ подчертават подкрепата си за съдебната реформа и подкрепата си за промените в Конституцията. Не приемат факта, че въпреки направеното досега очакваните изменения на закона за съдебната власт не са готови, не били готови и измененията в Наказателния кодекс. Като спешен ГЕРБ посочва и антикорупционния закон и законопроект с мерки срещу тероризма. От ГЕРБ настояват за ускоряване на съдебната реформа.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Призоваваме за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система."

Реформаторският блок също е категоричен, че Висшият съдебен съвет трябва да се оттегли. Утре обаче щели да излязат с нарочна декларация, в която да изложат своите мотиви и аргументи за исканите оставки. Според тях, цялото общество очаква от съвета достойна постъпка.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Това е едно искане от нас за един морален акт от страна на всеки член на ВСС и на ВСС като цяло. ВСС не произвежда очаквания продукт от цялото общество. Там се произвеждат само скандали."

По-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева първа призова ВСС да подаде оставка. Тя изрази надежда, че магистратите ще го направят и че ако това не стане ще е лош знак.

Меглена Кунева - вицепремиер: "Ще дойде време да се избере друг съвет. Но всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си."

Подкрепящите управлението от Патриотичния фронт най-вероятно няма да застанат зад искането за оставка на Висшия съдебен съвет. За да дадат подкрепата си за конституционните промени те поискаха уверение, че те няма да доведат до преждевременна смяна на Висшия съдебен съвет.

Разпускането на Висшия съдебен съвет може да стане само ако членовете му сами подадат оставки. Няма процедура, по която да бъдат сменени преди да изтече мандата, а от него има още около 2 години. Народното събрание не може да отзове членовете от парламентарната квота.

А избраните от съдебната власт могат да бъдат отстранени при условия - като влязла в сила присъда, дисциплинарно освобождаване или трайна невъзможност да изпълняват задълженията си. Последният вариант е нова промяна в закона, което вече е прилагано при няколко предишни състави на ВСС.

;

От Висшия съдебен съвет не дойде официална реакция. Очаква се това да стане утре, когато има насрочено редовно заседание. Неофициално научихме, че в късния следобед в сградата на съвета е имало съвещание, свързано с позицията на управляващите. На него обаче са били само част от членовете на ВСС. Информацията не беше потвърдена и не стана ясно дали е взето някакво общо решение.

Единственият, който направи коментар специално за "Още от деня" на БНТ беше шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров. От думите му стана ясно, че не е склонен да подаде оставка.

Ясен Тодоров - член на ВСС: "Навсякъде се тръби за върховенство на закона и независимост на съд.власт, моят призив към народните представители е да спазват нормите, които са приели само преди един месец, иначе какво излиза - приемаме норми, Конституция и един месец излизаме с призив да не ги спазваме. В промените в Конституцията бяха приети преходни разпоредби, които детайлно разписват съдбата на ВСС, а именно, че той трябва да изкара мандата си. Никой от моите колеги не се е венчал за този пост, не сме започнали кариерата си във ВСС, надявам се и да не я завършим там. Мандатът ще изтече и всеки от колегите е свободен да взима решени е дали да се съобразява с някакъв призив на политици, но аз считам, че както членове на ВСС не отправят призиви към правителството, към законодателната власт да подават оставки - не е редно представители на другата власт да го правят по отношение на съдебната."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТЕЛК-овете се разделят на медицински и социални
ТЕЛК-овете се разделят на медицински и социални
Нападнат шофьор на автобус от Столичния градски транспорт
Нападнат шофьор на автобус от Столичния градски транспорт