НОВИНИ

ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов

От ГЕРБ представиха три аргумента за оставката на Валери Жаблянов от "БСП за България" като заместник-председател на Народното събрание.

bnt avatar logo
от БТА
09:48, 21.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
герб три аргумента оставката валери жаблянов

Първото нарушение е от 18 януари 2018 г., когато обсъждахме ратификацията на договора за добросъседство с Македония, посочи Данаил Кирилов от ГЕРБ.

"Твърдейки, че се изказва в лично качество, Жаблянов квалифицира договора като "търгашество от най-ниска проба", "недоносче" и "измишльотина". С това смятаме, че колегата Жаблянов принизи десетилетните усилия на двете държави да постигнат споразумение по този договор", коментира той.

На второ място Кирилов цитира задълженията на всеки народен представител в парламентарния правилник - да зачита авторитета на Народното събрание. Той посочи, че по време на пленарно заседание грубо е възпрепятствал реда в залата при отдаването на почит на жертвите на комунистическия режим и от Възродителния процес. С тези си действия Жаблянов демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и към българския народ, коментираха от ГЕРБ.

На трето място Данаил Кирилов посочи, че освен задълженията, които Жаблянов има като редови народен представител, той има и представителни и институционални функции като заместник-председател на НС. В тази връзка той е длъжен да утвърждава националния и политически авторитет на НС като законодателен орган, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Ние бяхме грубо възмутени от твърдението в декларацията против провеждане на Луковмарш, като авторството на тази декларация се оказа свързано с Жаблянов, в която се твърди, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие, коментира Кирилов. По думите му това дискредитира българския парламент и засяга неговия авторитет.

Ако г-н Жаблянов желае да прави такива екстремни квалификации, той би следвало като представител на 80 процента от народното представителство, да има възможност да ги прави като редови народен представител, но като представляващ институцията български парламент, смятаме, че не следва да прави това, каза Данаил Кирилов и добави, че затова са внесли предложение за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският външен министър Сергей Лавров пристига в Белград
Руският външен министър Сергей Лавров пристига в Белград
Морска битка с цветя във Франция
Морска битка с цветя във Франция