Няма да има амнистия на задълженията на вероизповеданията, а разсрочване. Новината съобщиха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов.

Вижте повече подробности от Надежда Василева, която следи темата.

Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха да бъдат опростени задължения в размер на 8.2 млн. лв., по-голямата част от които на мюсюлманското вероизповедание.

ГЕРБ промениха позицията си след множество критики в публичното пространство, затова че се толерира едно вероизповедание и са влезли в сделка с ДПС.

Как точно ще се разсрочат задълженията, ще стане ясно в следващите дни.

Критиките за опрощаване на дълговете на мюсюлманското вероизповедание са накарали управляващите да ревизират позицията си.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018-та година, а не амнистиране както беше досега. Нито политическа партия ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС има някаква договорка или извиване на ръце от страна на ДПС. Това придоби вече и политически оттенък, което е недопустимо, когато говорим за вероизповедания и религия.
Владислав Горанов - министър на финансите: Промяната в подобно решение отново идва на базата на обществените реакции и дебата, като крайната цел е законът да стане работещ.

Финансовият министър обясни, че отсрочката на задълженията не е иновация, а съществуващ законов способ.

Владислав Горанов - министър на финансите: През времето, през което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва. През цялото време на отсрочването те са обезпечени с имущество в достатъчен размер.

Сега заради дълговете на мюсюлманското вероизповедание имамите не получават заплати.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ще даде възможност законът за вероизповеданията да изпълни основната си цел - финансиране на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат частично осигурени със субсидия от бюджета.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Сега ще ми е интересно да видя каква ще е следващата опорна точка на БСП, защото в момента една тема, която те се заиграха, искаха да си я превърнат в основна тема, която и да я представят по време на изборите.

ДПС отказаха коментар за решението на ГЕРБ.

Хамид Хамид - ДПС: Не съм чул, от вас чувам.

Патриотите са доволни от развръзката.

Александър Сиди - Обединени патриоти, ВМРО: Поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ за това, че се вслушаха в разумните аргументи на хората. Мюсюлманското вероизповедание е едно от всички вероизповедания на държавата и не смятаме, че някое от тях трябва да бъде толерирано.

Патриотите посочиха, че отсрочването е правилният път и е честно и справедливо всеки да плаща дълговете си.

От Главното мюфтийство заявиха пред БНТ, че са взели решение да не коментират промените до окончателното приемане на Закона за вероизповеданията.

След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията

След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Те обсъдиха промените в Закона за вероизповеданията, които уреждат...