НОВИНИ

ГЕРБ се отказа от опрощаването на дълговете на мюфтийството

Няма да има амнистия на задълженията на вероизповеданията, а разсрочване. Новината съобщиха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов.Вижте повече подробности от Надежда Василева, която следи темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:06, 13.03.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха да бъдат опростени задължения в размер на 8.2 млн. лв., по-голямата част от които на мюсюлманското вероизповедание.

ГЕРБ промениха позицията си след множество критики в публичното пространство, затова че се толерира едно вероизповедание и са влезли в сделка с ДПС.

Как точно ще се разсрочат задълженията, ще стане ясно в следващите дни.

Критиките за опрощаване на дълговете на мюсюлманското вероизповедание са накарали управляващите да ревизират позицията си.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018-та година, а не амнистиране както беше досега. Нито политическа партия ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС има някаква договорка или извиване на ръце от страна на ДПС. Това придоби вече и политически оттенък, което е недопустимо, когато говорим за вероизповедания и религия.
Владислав Горанов - министър на финансите: Промяната в подобно решение отново идва на базата на обществените реакции и дебата, като крайната цел е законът да стане работещ.

Финансовият министър обясни, че отсрочката на задълженията не е иновация, а съществуващ законов способ.

Владислав Горанов - министър на финансите: През времето, през което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва. През цялото време на отсрочването те са обезпечени с имущество в достатъчен размер.

Сега заради дълговете на мюсюлманското вероизповедание имамите не получават заплати.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ще даде възможност законът за вероизповеданията да изпълни основната си цел - финансиране на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат частично осигурени със субсидия от бюджета.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Сега ще ми е интересно да видя каква ще е следващата опорна точка на БСП, защото в момента една тема, която те се заиграха, искаха да си я превърнат в основна тема, която и да я представят по време на изборите.

ДПС отказаха коментар за решението на ГЕРБ.

Хамид Хамид - ДПС: Не съм чул, от вас чувам.

Патриотите са доволни от развръзката.

Александър Сиди - Обединени патриоти, ВМРО: Поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ за това, че се вслушаха в разумните аргументи на хората. Мюсюлманското вероизповедание е едно от всички вероизповедания на държавата и не смятаме, че някое от тях трябва да бъде толерирано.

Патриотите посочиха, че отсрочването е правилният път и е честно и справедливо всеки да плаща дълговете си.

От Главното мюфтийство заявиха пред БНТ, че са взели решение да не коментират промените до окончателното приемане на Закона за вероизповеданията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветко и Маринела Арабаджиеви отказаха доброволна екстрадиция
Ветко и Маринела Арабаджиеви отказаха доброволна екстрадиция
България затвори въздушното си пространство за „Боинг“ 737 „Макс“ 8
България затвори въздушното си пространство за „Боинг“ 737 „Макс“ 8