ГЕРБ се отказа от промените в Изборния кодекс и реши да спази изтичането на мандата на ЦИК и да започне процедура по промяна на състава ѝ. Решението дойде след силен политически натиск, закани за сезиране на Венецианската комисия и недоволство на граждански организации.

От ГЕРБ заявиха, че не искат успехите, постигнати по време на Европредседателството и предстоящия дебат за Европа, да се подменят с проблемите на изборното законодателство. Затова решиха:

Георги Марков - депутат от ГЕРБ: Новина номер едно - да се успокои българската общественост - преференциите остават. Новина номер две - за да не ни обвиняват, че нарушаваме закона и това да стане причина да се ореве Европа, ЕС, Съвета на Европа, Африканския съюз, арабските страни и т.н., че са опорочени изборите - ще се открие процедура, господин Кирилов е специалист в тази материя, по избор на нова Централна избирателна комисия.
ГЕРБ връща прага на преференциите в Изборния кодекс, ще има нова ЦИК

ГЕРБ връща прага на преференциите в Изборния кодекс, ще има нова ЦИК

ГЕРБ ще върне прага на преференцията от преди промените в Изборния кодекс. Това беше решено на заседание на Изпълнителната комисия на партията, свикан...

По темата с машинното гласуване Георги Марков беше категоричен, че не може да вървим към еврозоната, а да въвеждаме машинно гласуване, което го няма никъде в Европа. Премиерът Борисов подчерта, че първи са внесли мажоритарния закон.

Бойко Борисов - министър-председател: Не искам по никакъв начин да остава какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Но в интерес на истината - нека напомним: предишната Централна избирателна комисия и нейния мандат беше прекратен предсрочно когато ние бяхме опозиция. Тази избирателна комисия и този избирателен закон беше промотиран изцяло тогава от госпожа Мая Манолова - сега омбудсман. По време на мандата на БСП е избрано всичко това и ДПС. Що за нахалство е това?
БСП напуска парламента заради промените в Изборния кодекс

БСП напуска парламента заради промените в Изборния кодекс

Парламентарната група на БСП напуска Народното събрание. Това реши Националният съвет на партията, по предложение на лидера Корнелия Нинова. Причината...

Що се отнася до до твърденията на опозицията за сделка с ДПС, Бойко Борисов заяви, че когато са имали нужда от ДПС и те са им оказвали подкрепа, винаги им е благодарил.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Но в случая да излиза, че ние са ни извили ръцете и така се е получило заради стабилност или заради каквото и да било... Разбирам го Цветанов, той ме информира в петък, че има огромен проблем с кворума и аз му казах: „Задачата ти е да решаваш въпроса с кворума". Цветанов е действал на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ, което аз не мога да допусна.

Премиерът съобщи, че е поканил на среща утре партньорите от Обединени патриоти, за да обсъдят кворума в Народното събрание. По думите на Борисов: „щом искат да са управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да им е нужно да търсят друга подкрепа за кворума“.