НОВИНИ

ГЕРБ се срещна в парламента с кметове на малки населени места

Финансов ресурс на разположение за оперативни нужди и пряк избор на кмет в населени места с над 100 жители поискаха от Националното сдружение на кметовете на кметства в България на среща с представители на ГЕРБ. Тук има представители на различни политически формации, отбеляза след срещата председателят на Парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:41, 08.03.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
герб срещна парламента кметове малки населени места

Ще бъде създадена работна група с представители на законодателната, изпълнителната власт и от НСОРБ, която ще търси формата, така че да има поне един гарантиран праг, който да бъде на разположение на малките населени места и те да решават оперативно въпроси, свързани с малки финансови ресурси, каза Цветанов.

Има кметове на кметства, които за всичките тези години не са получили нито един лев добавка за закупуването на строителни материали или за решаване най-неотложните проблеми на местните хора, посочи той. "Дори дадоха за пример за един килограм пирони да може да купи кметът на кметство, трябва да пише докладна, трябва да ходи няколко пъти до общинския кмет, а някой път общинският кмет иска да разбере кои са местата, където ще бъдат забити тези пирони", каза Цветанов.

Има общини и кметове на кметства, които получават определен финансов ресурс от капиталовите разходи, които се гласуват в бюджета на дадена община, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. Той посочи, че ще изследват всички тези общини и начина, по който са решили проблема, за да може в диалог с Министерството на финансите да се намери правилната форма.

Цветан Цветанов каза, че кметовете на малки населени места имат и предложения, свързани с прага за избираемост на кметовете на кметства. Аз смятам, че това е тема, която е доста дискусионна, но трябва да се направи задълбочен анализ с НСОРБ, да чуем и кметовете на общини, добави той. От Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България уточниха, че искат пряк избор на кмет в населени места с над 100 жители.

Председателят на Сдружението и кмет на Калофер Румен Стоянов коментира, че срещата с ГЕРБ е била дългоочаквана. И от другите политически сили сме срещнали разбиране, но важно беше за нас днес управляващата партия да си каже тежката дума, коментира той. Намираме общ език и ще започнем от днес една обща работа, да направим работна група, надявам се да бъдем поканени, да намерим правилната формула, добави Стоянов.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Искрен Веселинов: Купувачът на ЧЕЗ беше изненада за нас
​Искрен Веселинов: Купувачът на ЧЕЗ беше изненада за нас
Как ще се решават конфликти между частни инвеститори и държава членка от ЕС?
Как ще се решават конфликти между частни инвеститори и държава членка от ЕС?