НОВИНИ

Борисов: ГЕРБ ще провери има ли роднински назначения в държавните институции

По-рано на извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов заяви, че партията му ще провери има ли роднински назначения в държавни институции и ще ги прекрати. Борисов определи оставката на Делян Добрев като морален акт, но посочи, че тя не значи че ГЕРБ признава вина.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:13, 04.10.2017
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

По първата тема за оставката на Делян Добрев премиерът определи като морален акт, но каза, че с разговор с него, е останал с впечатление, че дори Парламентът да отхвърли оставката му, ще я подаде отново, защото така смята, че трябва да се действа. Премиерът каза, че БСП е била партия, която винаги е следвала парите и властта, но определи като грешка факта, че от собствената му партия са тръгнали с тезата „и от БСП така правят“. Всички знаели какво правят БСП, затова ГЕРБ побеждавали постоянно, каза още премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си. Разговарях с него в неделя сутрин. Длъжни сме да покажем, че оставката е и морален акт. Темата не се е завъртяла върху това дали назначените хора са професионалисти, дали градът се развива добре. БСП са много добри в това да подбират изразите си, да спазват тактиката, че човек се унищожава най-добре с добре познати истини. Има ли братовчедка? Има. Сложил ли си е подписа да се оженят? Да. Дори нахалството на кмета да не си отива с Делян Добрев не я разбирам.
;

Наред с тези думи на Бойко Борисов, той каза още, че ГЕРБ е дошла на власт с обещанието, че няма да има роднински назначения по бордовете. Затова ще свика изпълнителната комисия и където има такива, ще посъветва всички да си подадат оставките. За пример даде финансовия министър и жена му, както и самата му сестра. В „Булгартранзгаз“ работи жената на министър Ненков, но макар че е бременна, премиерът ще посъветва Ненков да помоли жена си да напусне.

На въпроса има ли война между президента Радев и премиера Борисов, Бойко Борисов обясни, че винаги е имал „перфектни работни отношения“ с държавния глава. Даде за пример, че преди който и да е да пътува в чужбина, позицията на България се стикова. Той отбеляза, че това не било така, когато пътувал Плевнелиев.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Мисля, че президентството има първа цигулка в лицето на президента Радев и че кабинетът има първа цигулка в мое лице. Двете цигулки свирят в една тоналност за доброто на България. Беквокалите Йончева, Нинова, Цветанов - имат други функции в Парламента и не трябва да следим какво казват те, за да не ни влошат отношенията. Да оставим и неговите, и моите певци и свирачи. Казвам им да не го нападат, но от сутрин до вечер неговите беквокалистки го правят.

Борисов подчерта, че с президента Радев не могат да забранят да се провеждат дебати в Парламента.

Бойко Борисов, министър-председател: Каквото правят в Парламента, да не се отразява на нашите отношения. Мога да им забраня, но той ще го направи ли? Ако го направим, няма ли да заговорите за колаборация? Ние си гледаме нашата работа, а те правят каквото партиите им диктуват.

„И най-лошият мир е по-добър от всяка една война“, особено на фона на случващото се в Европа, каза премиерът Борисов. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се предлага на парламента да се гласуват промени в 68 закона, според които ще отпадне необходимостта да се носи хартиен носител на свидетелството за съдимост. Приет беше и дългоочакваният антикорупционен закон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Йончева и Корнелия Нинова за неприетата оставка на Делян Добрев
Елена Йончева и Корнелия Нинова за неприетата оставка на Делян Добрев
Община Пловдив с ръст на приходите
Община Пловдив с ръст на приходите