НОВИНИ

ГЕРБ спази обещанието и върна мандата на президента Плевнелиев

Политическата рулетка се завъртя - така, както изисква конституцията - президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на първата по големина парламентарно представена сила. Очаквано, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за сформиране на ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. Той обясни, че партията му няма да подкрепи Патриотичния фронт, ако получи мандат, заради сериозните различия в политиките им. Борисов определи исканията на патриотите за по-високи пенсии като популистки. Премиерът в оставка призова Плевнелиев и Радев заедно да излъчат служебен кабинет, който да подготви и проведе предсрочни парламентарни избори.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:20, 02.12.2016
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Бойко Борисов, премиер в оставка: "Уважаеми г-н президент, заявявам, че няма да предлагам в 43 НС структура и състав на МС и на основание чл.99 от Конституцията на България връщам връчения мандат за съставяне на правителство. С уважение председател на ГЕРБ - Бойко Борисов.

В политиката трябва да има морал и достойнство, да се управлява, когато има спечелени избори, така премиерът в оставка обясни причините за върнатия мандат. От думите му стана ясно, че по-вероятният вариант е да се върви към предсрочни парламентарни избори. Убеден е , че нищо лошо в държавата не може да се случи. Напомни, че вече е приет бюджета за догодина.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: "Демокрацията е най-ценното нещо и когато народът дава правото кой да управлява и народът го взима. Ако един ден пак прецени, сме готови, на нашите места сме си".

Борисов обясни, че ГЕРБ няма да подкрепят "Патриотичния фронт, ако те получат третия проучвателен мандат, заради популистките им искания за повишаване на пенсиите. Отново им благодари за досегашната подкрепа на управлението, но смята че разминаванията им са сериозни.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка Какво се оказа на практика - вчера и онзи ден. Всичко,което те искаха, в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин, сиреч повишение на пенсиите на базата на пенсионната реформа.

Дали ГЕРБ биха подкрепили Реформаторския блок, ако те са третата политическа сила с мандат, Борисов не даде категоричен отговор. Очаква първо те да определят позицията си по темата.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: "Като ме поканят с ръководството на партията на среща, като кажат какво предлага, аз ще изляза пред вас и ще кажа крайното си решение".

Според Борисов, най-добрият вариант за страната е настоящият и бъдещият президент да се разберат за едно служебно правителство. Смята, че то може да определи и българския еврокомисар.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: "Умолявам г-н Радев при наличния бюджет да седнат с президента да излъчат едно правителство, което да направи прехода, да определи дата за избори, да се успокои държавата. Бюджет има вече, всички сфери са получили повече пари, така че няма да се усети, че сме си отишли".

Борисов повтор и тезата си, че изборния закон трябва да се промени съобразно въпросите, гласувани на референдума. Не го притеснява краткото време живот, което остава на настоящия парламент.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: "Всичко може да се промени, ако има желание. Вие видяхте, че ИК го променяхме няколко пъти по чужда воля и ние подкрепяхме това, за да не се разпадне още тогава правителството".
;

По повод журналистическо разследване, което показва, че купени от държавни горски стопанства джипове са били подарени на НСО, а премиерът в оставка е шофирал един от тях по време на посещението си в Харманли, Борисов реагира.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: "Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще поръчам в Русия една Лада Нива да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал".

Борисов благодари на парламента за приетия закон за чужденците. По отношение на мигрантите съобщи, че страната ни работи в тясна връзка с международните организации, че той е разговарял с премиера на Афганистан и спазвайки правните норми вече стотици афганистанци са изведени от станата ни по официален път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допустимо ли е от закона поставянето на видеокамери в детските заведения?
Допустимо ли е от закона поставянето на видеокамери в детските заведения?
Детски играчки и постери от миналото показаха в Гоце Делчев
Детски играчки и постери от миналото показаха в Гоце Делчев