След няколко жестоки престъпления и последвалите разгорещени дебати за размера на наказанията, ГЕРБ предлагат законодателни промени. Идеята е автоматичното съкращение на присъдата при самопризнание с 1/3 да отпадне, а съдът да има право да преценява според конкретния случай - дали да намали наказанието, кога и с колко. Става дума за тежките престъпления слещу личността при съкратеното съдебно следствие.

Управляващите предлагат запазване на съкратеното съдебно следствие когато подсъдимия признае вината си в съдебна зала. Предвиждат обаче друг начин за определяне на наказанията при тежките умишлени престъпления срещу личността.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Касае се за това в тежки случаи, когато умишлено е нанесена тежка телесна повреда, в случай на убийство, блудство или изнасилване да не може да се прилага облекчаването на размера или вида на наказанието така както е в общия случай.

Предложението е при тези престъпления, ако се прилага съкратеното съдебно следствие, намаляването на наказанието да не е задължително.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Нека съдът да определи тежестта, жестокостта, последиците от извършеното деяние и тогава да прецени въобще дали е допустимо за това престъпление да има редукция на наказанието и ако е допустимо тази редукция да бъде по отношение на не повече от 1/5 от размера.

При сега действащия режим например Северин, който изнасили и уби журналистката Виктория Маринова в Русе, получи от съда доживотна присъда. Заради самопризнанията и съкратеното съдебно следствие наказанието му беше приравнено на 30 години затвор и автоматично намалено с 1/3. Така за жестокото убийство той ще лежи в затвора 20 години. Ако предложенията на управляващите бъдат приети, намалението на присъдата ще може да бъде по-малко и ако съдът прецени.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: В този момент ще се вземе становището и на прокуратурата, тоест на обвинителя в наказателния процес. И това становище също ще има своята тежест в преценката на наказателния съд - кое е обоснованото, ефективно и дължимо наказание за конкретното престъпление.

Според предлаганите промени ако за умишлено убийство съдът прецени, че трябва да присъди "доживотен затвор без право на замяна" при самопризнание, това наказание ще може да бъде заменено с "доживотен затвор" и това да е намалението на присъдата. Така Мартин Трифонов, който беше обвинен за изнасилване, блудство и убийство на 7-годишната Криси от Сотиря и направи самопризнания, ще може да получи тежка присъда, ако признае вината си и в съда.

За двойното убийство на Йордан Атанасов и съпругата му, обвиняемите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев също ще могат да получат тежки присъди, въпреки самопризнанията им, ако бъде променен законът. Днес Софийският апелативен съд ги остави в ареста, като посочи, че двамата са особено опасни.