От ГЕРБ, Воля и Обединените патриоти не участваха в дискусията за Изборния кодекс, организирана от президента Румен Радев. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов беше категоричен, че мястото на дебата за Изборния кодекс е в Народното събрание. Отсъствието на ГЕРБ от дискусията с президента не било бойкот, а се наложило заради служебни ангажименти на Цветан Цветанов и на Кирилов.

Срещата при президента Радев е закъсняла и ненужна, категоричен е Пламен Христов от Воля. Той припомни, че от партията му внесли още през февруари законопроект за изменение на Изборния кодекс, именно за видеонаблюдението в изборните секции.

Пламен Христов - Воля: Вчера вече беше гласувано на първо четене, беше прието от НС. Странно е, че президента чак сега се е сетил да се вслуша в нашата идея. Още повече да се опита да си я препише като своя. Ние отказваме да се включваме в ПР-акциите на БСП.

Управляващите от ГЕРБ не възразяват срещу широк обществен дебат по темата за камери при броенето на бюлетините. По въпроса колко секции ще трябва да се оборудват и колко ще струва, ако идеята бъде приета, Данаил Кирилов обясни, че голяма част от секциите са в класни стаи, в които има камери, но до сега се изключваха по време на избори.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси: Но имайте предвид, че това са камери, които са с ниска резолюция. Те не могат да послужат за специфична идентификация според мен както на лицата, така най-малко пък и на конкретни бюлетини. - Тогава какъв е смисъла от поставянето на камери? Ами нека да го дебатираме. Нека да се чуят всички аргументи.

Ако отпаднат черновите на протоколите от гласуването, може да има рязко влошаване на качеството на протокола, смята още Данаил Кирилов. Защото членовете на секционните комисии били с различно образование и подготовка за провеждане на избори.