НОВИНИ

Герджиков: Иванчева е действащ кмет, само съда може да я отстрани от длъжност

Казусът с оставката на и.д. кмет на "Младост" не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед, обясни в "Денят започва" Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Той обясни, че според него и.д. кмет на "Младост" Владимир Клисуров трябва да подаде оставка "пред човека, пред институцията, която го е избрала". Когато е станал част от екипа на г-жа Иванчева, той не е избиран от Столичния общински съвет, допълни той. "Той трябва там да подаде оставка, защото неговият работодател е г-жа Иванчева", коментира Герджиков.

герджиков иванчева действащ кмет съда отстрани длъжност
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 03.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Елен Герджиков обясни, че Иванчева е действащ кмет и че тя не е отстранена от длъжност от съда.

Елен Герджиков, председател на Столичния общиснки съвет: Само българският съд може да я отстрани от длъжност със свое решение. Това не се е случило, което означава, че тя е действащ кмет и има всички правомощия. Освен това съвсем официално в официално заявление до кмета на Столична община тя уведоми, каквато е и процедурата, че излиза в отпуск - платен, и в същото уведомление посочва за свой заместник г-н Клисуров.

Герджиков подчерта, че в случая Клисуров или трябва да изпълнява функциите на кмет, или "да се разбере със своя работодател". Да влезе в контакт с нея, да се разберат какви са възможностите, коментира той.


;

По случая "Иванчева" Герджиков коментира още, че е рано за основни изводи, органите трябва да си свършат работата и съдът да се произнесе.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Става въпрос за едни изключително много тежки обвинения, ако те се докажат, това ще бъде безпрецедентен случай в най-новата българска политическа история.

Той подчерта, че му е направило впечатление липсата на "адекватна политическа реакция".

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Говоря за общинските съветници и политическите партии, които бяха редом до г-жа Иванчева в нейната кампания, снимаха се с нея, а сега някои от тях - като партията на г-н Кадиев - се отрекоха за втори път от нея, всъщност я осъдиха преди да бъде осъдена. Други потънаха в пълно мълчание сякаш такъв случай не съществува. Аз не мисля, че това е правилна реакция .

Може би всички очакват решението на съда, но политическа позиция може да се изрази и преди това, смята той.

Той обясни още, че е имало сигнали, че преписки се бавят и припомни, че Десислава Иванчева е станала кмет при извънредни избори - преди година и половина.

В началото отдавахме това явление на некомпетентност, неопитност, по всякакъв начин се опитвахме да помагаме на нейния екип. Тя беше канена не веднъж в комисии в Общинския съвет, за да даде обяснение или да получи информация как трябва да придвижи даден юридически казус.
По-късно, когато броят на преписките и сигналите набъбна изключително много, стана притеснително.

Не става въпрос само за забавяне на преписки, става въпрос за объркани документално преписки и липсващи документи, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от русенско село пострадал при трудова злополука и работел без договор
Мъж от русенско село пострадал при трудова злополука и работел без договор
В Денят започва: Как да опазим личните си данни?
В "Денят започва": Как да опазим личните си данни?