НОВИНИ

Герджиков: Изборите няма да бъдат опорочени

Няма никакви опасения за провал на изборите, заяви премиерът Огнян Герджиков. Той увери, че е създадена добра организация за вота в неделя. Следи се и ситуацията с блокадите и протестите по българо-турската граница. На този етап обаче няма да бъдат командировани допълнителни полицейски сили по пунктове ни с Турция, заяви вътрешният министър Пламен Узунов. Блокадата предизвика реакция от турска страна - валията на Одрин Гюнай Йоздемер заяви, че затварянето на границата нарушава международното право.

Александър Марков
от Александър Марков
18:53, 22.03.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Изборите няма да бъдат провалени, нито опорочени, увери премиерът Огнян Герджиков. По думите му цялата държава е мобилизирана, така че изборният процес да протече нормално и да няма проблеми на българо-турската граница.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Има тази готовност. МВР е мобилизирано. Мобилизирани са и другите специални служби. Мобилизирана е цялата държава, за да може да се направи максимално, така че изборите да бъдат безпроблемни, да бъдат без такива нарушения, които да опорочат изборните резултати. Няма да има опорочаване, всички мерки са взети".

Припомняйки, че цел на България трябва да бъдат добросъседските отношения с Турция, доколкото е възможно, Герджиков все пак заяви, че страната ни реагира на опитите на Турция да се меси във вътрешните ни работи.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Нашата държава е готова, организацията е създадена, за да се противодейства и се противодейства".

МВР остава в готовност да реагира по българо-турската граница, обяви вътрешният министър Пламен Узунов. Попитан защо полицията не е спряла блокирането на движението, Узунов припомни, че за демонстрациите има издадено разрешение.

Пламен Узунов, служебен министър на вътрешните работи: "На този етап не се налага служители от МВР да бъдат командировани допълнително да оказват помощ на своите колеги. Към момента е спокойна ситуацията. Както МПС-та, които преминават, така и гражданите, които преминават на вход и на изход при българската граница, биват обслужвани съвсем нормално".

Блокадите са спрели пет автобуса с хора с двойно гражданство - българско и турско, които са искали да гласуват у нас, обяви валията на Одрин Гюнай Йоздемер, който посетил граничния район по време на блокадите. Според него спирането на автобусите ще има негативен международен отзвук за България.

Гюнай Йоздемир, валия на град Одрин: "Не сме съгласни с тези действия и ги определяме като възпрепятстване на демократичните права на гражданите да гласуват. Все пак това е въпрос, който България е длъжна да разреши. Във връзка с този случай нашето МВнР, както и дипломатическите ни представителства, продължават да поддържат контакти с консулството на България в Одрин".

Турските медии също съобщиха за блокадата на границата, коментирайки, че в България турските избиратели се страхуват. Съобщават за спирането на движението и че полицията не е спряла блокадата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Силна заявка на българската песен за Евровизия 2017
​Силна заявка на българската песен за Евровизия 2017
Училището в село Калековец работи заедно с местния бизнес
Училището в село Калековец работи заедно с местния бизнес