НОВИНИ

Герджиков: Служебното правителство оставя излишък в хазната над 1,6 млрд. лева

Позиция е бъдеща бивша, обяви служебният премиер. Наред с провеждането на изборите и работата по председателството като основни приоритети на кабинета - Герджиков отчете подробно и работата на министерствата.

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 02.05.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

"Ако не вие, то историята ще прецени колко добре сме си свършили работата ". С тези думи служебният министър-председател се обърна към медиите.

Наред с двата основни приоритета провеждането на изборите и работата по председателството на България на ЕС Герджиков подробно отчете министерство по министерство извършената работа и уточни, че на 3 май на сайта на правителството отчетите ще бъдат публикувани и достъпни за всички граждани.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна над 1,6 млрд. лева. В приходната част на бюджета средствата са 785 млн. лева. Това говори за добре работеща икономика.

Съвсем подробно по основните приоритети на служебния кабинет говориха отговорните по ресорите вицепремиерите Стефан Янев и Деница Златева.

Янев бе категоричен, че изборите са били проведени в съответствие с Изборния кодекс и са преминали при много добра организация. МВР е създало перфектна работа в рамките на правомощията си. Похвали от Янев получи и Външното министерство, организирало изборите зад граница изключително добре, без опашки и достатъчен брой изборни бюра.

Янев похвали също и работата на ЦИК.

Стефан Янев, вицепремиер и служебен министър на отбраната: Изборите от 26 март 2017 година преминаха при много добра организация. Бих искал да благодаря на всички министерства и ведомства, които участваха в подготовката и реализацията на изборите.
;

За отличната и огромна по обем работа на Деница Златева пръв се изказа служебният премиер Огнян Герджиков. Доказателство за всичко добро свършено от нея, по думите му е - "неистовото желание на бъдещия премиер Бойко Борисов да я задържи в кабинета си".

Огнян Герджиков отново нарече хората в БСП и техния лидер Корнелия Нинова егоисти, защото вместо да предпочетат да задържат Деница Златева за България, са предпочели да я задържат за себе си.

Той разказа, че преди няколко дни е поканил лично лидера на БСП Корнелия Нинова в кабинета си и е отправил молба към нея да преразгледа решението си за това Деница Златева да остане и в бъдещия кабинет. Нинова му обяснила, че решението било на Изпълнителното бюро на партията. Обещала му е да внесе отново за разглеждане това решение в Бюрото, но то отново отказало Деница Златева да влезе в бъдещия кабинет Борисов 3.

Деница Златева обясни пред БНТ, че е мислила много сериозно, че е благодарна за оценката, която ѝ дава Бойко Борисов, но тъй като тя е член на ръководството на партията, е нямало как да се откаже от решението на Изпълнителното бюро. Въпреки това тя многократно подчерта, че ще помага изцяло на приемника си, дори му е подготвила папка с конкретни предложения.

По отношение на свършената работа Златева обясни, че по някои мерки е имало изоставане от 2 до 10 месеца и то е наваксано. Подчерта и огромното значение на това председателство на ЕС ще има за страната ни.

В заключение служебният министър Огнян Герджиков каза, че е доволен от оценката, дадена му от Корнелия Нинова - 4, защото по думите му от това, което е прочел, той не е угодил на нито на лявото, нито на дясното политическо пространство, което означава, че е бил равноотдалечен от всички. Доволен е от трите месеца работа с президента Румен Радев, а очакването му е смяната на служебния с редовния кабинет Борисов 3 да стане в ранния следобяд на 4 май в гранитната зала на Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха древно селище край Дамяница
Археолози откриха древно селище край Дамяница
Произнасят присъдата на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев
Произнасят присъдата на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев