Пореден тежък инцидент в завод ,,Арсенал" в Казанлък. Един работник загина, а друг е с тежки изгаряния при трудова злополука тази сутрин. Най-вероятната причина е човешка грешка. Води се разследване под ръководството на Окръжна прокуратура, Стара Загора. Не е имало взрив, става въпрос за запалване, заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

10, 10 часа тази сутрин. Цех 130 на завод 3 в казанлъшката оръжейница ,,Арсенал". Двама работници влизат в помещение, в което се работи с барутна смес. След възпламеняване на място загива единият работник. Другият е с тежки изгаряния.

Гергана Микова, областен управител: Загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. Става въпрос за нарушение на технологията, по която се работи в този цех, не е имало взрив, става въпрос за запалване,,

Възпламеняването е станало в бъркалка за димна смес. Пултът ѝ за управление се намира извън помещението и се ръководи при затворена врата. Работниците нямат достъп до самата бъркалка.

Гергана Микова, областен управител: Става въпрос, че работниците в момента не е трябвало да бъдат там.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Защо са били вътре сега тепърва ще става ясно. Но са нарушили технологичната дисциплина. Ако върнем назад през годините и в този завод и на други места грешките стават основно поради човешка грешка - неспазване на правилата, на технологията в случая.

Изпълнителният директор на завода също е категоричен - нарушени са инструкциите за безопасна работа.

Николай Ибушев, изпълнителен директор на ,,Арсенал": Какво са правили при работещ миксер вътре в момента има назначена комисия, която ще разследва подробно свидетели, ще разследва някакви ако има веществени доказателства и т.н. Няма обгазяване. Станцията, която измерваше обгазяването - абсолютно нормално, спокойна е работата в Арсенал.

Веднага след злополуката, хората от цеха са изведени. Признават, че работата им е много опасна.

работник: Работи се с барут. Постоянно палежи. Само едното момче познавам - загиналия. Работи с барут, бърка го и го карат при нас.

Полицията разследва причината за инцидента. Назначена е проверка и от Инспекцията по труда. От КНСБ ще отпуснат еднократна помощ от 1000 лева на семейството на загиналия работник, а детето му ще получава стипендия всеки месец до завършване на училище. Семейството на другия пострадал също ще получи подкрепа.

Инцидентите във военния завод „Арсенал“ през годините

Инцидентите във военния завод „Арсенал“ през годините

Няколко са тежките инциденти в завод „Арсенал“ в Казанлък или негови комплекси край Мъглиж. Има загинали и ранени.