НОВИНИ

Гергьовденски "парад" на народните обичаи и носии сътвориха в Добринище

Гергьовденски "парад" на народните обичаи и носии сътвориха жителите на Добринище в днешния празничен ден; на пъстрото зрелище на централния площад бяха гости и жители на града в подножието на Пирин.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:43, 06.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
гергьовденски парад народните обичаи носии сътвориха добринище

След традиционния обичай "Топене на китки", изпълнен в навечерието на Гергьовден и сутринта днес, стотици хора от четирите махали на града - Вабело, Бунаре, Шебелица и Белия рид, издигнали икони на Св. Георги, се отправиха с музика към площада за всеобщо веселие. Всичките бяха в народни носии. Всяка махала дефилира пред множеството, а накрая всички се хванаха на хоро.

Обичаят "Топене на китки" и празнуването на Гергьовден се прави обикновено по махалите, но от две години решихме това да става в центъра, на площада, за да могат и гостите на Добринище да видят тази традиция, и се получава един още по-хубав празник на доброто, на красотата, на положителните емоции, каза пред репортер на БТА кметът на града Китан Галчев. Според него празниците като този правят по-добри хората и ги обединяват.

Тази година, заедно с местните хора, настроението на Гергьовден споделиха и гости от община Кочани на Република Македония и от гръцката община Волви. Те направиха още по-пъстра и жизнерадостна картината със своите носии, музика, песни и танци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 300 ученички са пострадали след изтичане на газ в Делхи
Около 300 ученички са пострадали след изтичане на газ в Делхи
Нов район на австрийския Грац ще се отоплява за сметка на пивоварна
Нов район на австрийския Грац ще се отоплява за сметка на пивоварна