НОВИНИ

Гергьовско веселие в Кремиковския манастир

Стотици вярващи почетоха Свети Георги в Кремиковския манастир. Всяка година на Гергьовден в манастира "Свети Георги Победоносец" след църковните обреди се провежда международен фолклорен фестивал. Тази година изпълнители от България, Румъния и Албания представиха пред публиката любими песни и народни танци.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:30, 06.05.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

14 танцови състава от цялата страна отпразнуваха заедно Гергьовден на Фолклорния фестивал в Кремиковския манастир. На сцената, зад която се разкрива Софийското поле, ансамбълът от Дупница показа за първи път извън дома своя "Каракачански танц".

Гергана - танцов състав "Актавис", Дупница: "Какво по-хубаво от това да изкараш празника си обграден с такива красиви носии и в типична обстановка за българите от едно време. Какво по-хубаво от това да пресъздадем празника по този начин."

Посетителите идват, за да се поклонят и пред иконата на светеца, която е точно копие на тази от манастира "Зограф" в Света гора.

Отец Серафим: "Тя извършва много чудеса, та с нея правим литийното шествие долу до мястото, където се провежда фестивалът."

Пред чудодейната икона, вярващите се помолиха за здраве, сила и закрила от Свети Георги.

"Какво си пожелавате на именния си ден?"
Гергинка: "Най-вече здраве. Всичко друго може да се постигне."

Вярващите не пропуснаха да разгледат и уникалните стенописи от 15-и век, с които е прочута църквата "Свети Георги". А в двора на манастира ги очакваше казан с традиционния за празника курбан с агнешко месо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Блинкен: Оценяваме широко лидерството на България в региона
Антъни Блинкен: Оценяваме широко лидерството на България в региона
Президентът: Армията е приоритет, имаме план, имаме програма за действие
Президентът: Армията е приоритет, имаме план, имаме програма за действие