НОВИНИ

Германия даде временно на Литва копие от декларацията ѝ за независимост

Германия даде временно на Литва копие от литовската Декларация за независимост от 1918 г., открито в германски архиви, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:48, 17.01.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
германия даде временно литва копие декларацията независимост

Президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че "един от най-важните национални документи стигна до нас в най-подходящото време", визирайки стогодишнината от обявяването на независимост от разпадащата се Руска империя. Тя прие от Елке фон Бьозелагер, архивист на германското правителство, документа, който трябва да бъде върнат в Германия през 2023 г.

Липсващото копие беше открито миналата година от литовски учен. Изглежда, че то е било изпратено през 1918 г., за да информира Германия, че вече няма право да контролира територията на Литва, която по онова време е била окупирана от германски войски.

Оригиналът се е пазел в литовския град Каунас, но изчезва през 1940 г., когато страната е окупирана от СССР.
Литва е била независима от 1918 г. до 1940 г. и си върна отново независимостта през 1990 година. През Средновековието страната управлява една от най-големите европейски империи, простираща се от Балтийско до Черно море и включваща територии, които днес са част от Беларус, Украйна, Полша и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна делото за атентата в Сарафово
Започна делото за атентата в "Сарафово"
Следващите два дни ще са неучебни за учениците от СУ Отец Паисий в Куклен
Следващите два дни ще са неучебни за учениците от СУ "Отец Паисий" в Куклен