НОВИНИ

​Германия е само на крачка от съставяне на правителство

Християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц си стиснаха ръцете за коалиционен кабинет. Това ще стане официално, когато членовете на партията на Шулц го одобрят. Очаква се новото правителство да заработи най-рано през март.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
22:41, 07.02.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
​германия крачка съставяне правителство

5 месеца. Толкова бяха нужни на двамата най-влиятелни политици в Германия да постигнат споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Двете партии трябваше да решат дали да постигнат компромис по много важни за тях теми или да отидат на нови избори. Основната пречка пред създаването на коалиция беше разпределянето на министерски постове. Меркел и Шулц преодоляха тези различия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Направихме отстъпки, разбира се. Въпреки това запазихме важни министерства. Министерството на финансите се оглавяваше от Волфганг Шойбле, който се превърна в институция в последните години. Ние няма да оглавяваме това министерство. Същото ще е и с вътрешното министерство. Там беше Томас де Мезиер, който свърши страхотна работа.

Лидерът на социалдемократите също сподели, че преговорите са били много трудни, но не скри, че именно неговата партия ще повлияе на политиката на Германия през следващите години.

Мартин Шулц, лидер на социалдемократите в Германия: Сериозно повлияхме на това споразумение и сме благодарни за отстъпките, които Християндемократите направиха. Изготвяме политики за работниците в тази страна. Искаме закон за въвеждането на безсрочни договори на работниците.

Социалдемократите ще получат контрола върху шест министерства - на правосъдието, околната среда, на труда, на семейството и на външните работи. Изненадващо Министерството на финансите също ще бъде оглавено от социалдемократите. Наследник на дългогодишния ръководител на министерството Волфганг Шойбле ще е Олаф Шолц, уважавана фигура в редиците на социалдемократите и кмет на Хамбург.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц напусна лидерския пост на партията и това означава че вероятно се готви да оглави Министерството на външните работи. Християндемократите ще има пет министерства - на отбраната, на икономиката, на здравеопазването, на образованието и на земеделието и храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обвиниха 36 човека, участвали в схема за кражба на самоличности по интернет
САЩ обвиниха 36 човека, участвали в схема за кражба на самоличности по интернет
31 цивилни загинаха при въздушни удари по бунтовници в Сирия
31 цивилни загинаха при въздушни удари по бунтовници в Сирия