Християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц си стиснаха ръцете за коалиционен кабинет. Това ще стане официално, когато членовете на партията на Шулц го одобрят. Очаква се новото правителство да заработи най-рано през март.

© БТА

5 месеца. Толкова бяха нужни на двамата най-влиятелни политици в Германия да постигнат споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Двете партии трябваше да решат дали да постигнат компромис по много важни за тях теми или да отидат на нови избори. Основната пречка пред създаването на коалиция беше разпределянето на министерски постове. Меркел и Шулц преодоляха тези различия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Направихме отстъпки, разбира се. Въпреки това запазихме важни министерства. Министерството на финансите се оглавяваше от Волфганг Шойбле, който се превърна в институция в последните години. Ние няма да оглавяваме това министерство. Същото ще е и с вътрешното министерство. Там беше Томас де Мезиер, който свърши страхотна работа.

Лидерът на социалдемократите също сподели, че преговорите са били много трудни, но не скри, че именно неговата партия ще повлияе на политиката на Германия през следващите години.

Мартин Шулц, лидер на социалдемократите в Германия: Сериозно повлияхме на това споразумение и сме благодарни за отстъпките, които Християндемократите направиха. Изготвяме политики за работниците в тази страна. Искаме закон за въвеждането на безсрочни договори на работниците.

Социалдемократите ще получат контрола върху шест министерства - на правосъдието, околната среда, на труда, на семейството и на външните работи. Изненадващо Министерството на финансите също ще бъде оглавено от социалдемократите. Наследник на дългогодишния ръководител на министерството Волфганг Шойбле ще е Олаф Шолц, уважавана фигура в редиците на социалдемократите и кмет на Хамбург.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц напусна лидерския пост на партията и това означава че вероятно се готви да оглави Министерството на външните работи. Християндемократите ще има пет министерства - на отбраната, на икономиката, на здравеопазването, на образованието и на земеделието и храните.

Мартин Шулц се оттегля като лидер на социалдемократите

Мартин Шулц се оттегля като лидер на социалдемократите

Мартин Шулц ще се оттегли като лидер на германските социалдемократи, тъй като възнамерява да стане външен министър в следващото коалиционно правителст...

Как си разпределиха министерствата в Германия

Как си разпределиха министерствата в Германия

Консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц най-после се споразумяха за коалиционно правителството. Преговорите започнаха в нач...