НОВИНИ

Германия и Франция с инициативи за възраждане на НАТО

Германия и Франция издигат две паралелни инициативи за политическо обновление на НАТО - Съвет на мъдреците или експертна група да обсъжда стратегическите въпроси пред Алианса и да търси решения. Целта е да бъде подсилен Северноатлантическият алианс на фона на остри критики за ролята и способностите на организацията и вътрешни разделения по ключови въпроси.

Александър Марков
от Александър Марков
20:30, 21.11.2019
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Изтеглянето на САЩ от Североизточна Сирия, купуването на руско въоръжение от Турция, въпросът за равномерното разпределение на тежестите в Алианса и думите на френския президент Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт изведоха на преден план разделенията в НАТО.

За да върне единството, Германия предлага нов експертен съвет, който да обсъжда стратегическите проблеми пред Алинса, който трябва да си остане "застраховката живот" на Европа.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Трябва да спрем тенденцията на вътрешно разединение. За целта е необходимо да подсилим политическата ръка на НАТО. Трябва да взимаме съвети от експерти, от хора, които разбират проблемите.

Френското паралелно предложение за политическото възраждане на НАТО е за Съвет на мъдреците от бивши високопоставени политици под председателството на генералния секретар.

Жан-Ив Льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Тази малка група изтъкнати личности ще дадат насоки за отношенията НАТО-Русия и бъдещите стратегически предизвикателства за колективната ни сигурност: терористичната заплаха, Китай, заплахата от технологичните пробиви.

Германското предложение ще бъде обсъдено в Лондон.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Всички съюзници изразиха силна подкрепа към НАТО и важността на трансатлантическото единство. Предложението на министър Хайко Маас получи позитивна оценка на много съюзници, то има стойност и ще го обсъдим в навечерието на предстоящата среща на лидерите.

Съюзниците трябва да си отговорят: структуриран ли е правилно НАТО и постига ли целите си, коментира американският държавен секретар Майк Помпео.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Не знам дали сега е подходящият момент и формат за обсъждане на тези идеи, но е безспорно едно: трябва да сме сигурни, че този критично важен съюз НАТО е структуриран правилно, функционира правилно, че постига целите си и тежестите са равномерно разпределени между съюзниците.

Сигурността на България и Европа е гарантирана основно от НАТО, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър: НАТО е преди всичко политически съюз на споделени ценности и споделено пространство и осигурява сигурност на над 1 млрд. граждани по света.

Как ще се реформира НАТО, ще стане ясно през декември на Срещата на върха в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще обжалват ли санкцията собствениците на къщи за гости с открити нарушения?
Ще обжалват ли санкцията собствениците на къщи за гости с открити нарушения?
Отрова срещу гризачи е убила детето от Кардам
Отрова срещу гризачи е убила детето от Кардам