Германия и Сърбия намират общ език по деликатната тема за Косово, стана ясно след срещата между канцлера Ангела Меркел и президентът Александър Вучич в Берлин.

Вучич изказа задоволство, че е изслушан внимателно, макар че Германия признава независимостта на Косово. Темата върви ръка за ръка с позицията на Сърбия за стабилност в региона и подготовката за членство в Евросъюза.

Вучич чу похвали за напредъка и от своя страна изтъкна, че Федералната република е най-важният външнотърговски партньор на страната му. Той представи отново идеята си за единен пазар на Западните Балкани. Меркел е подчертала, че е важно Сърбия да участва в срещата ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе през май в София.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Сърбия има ключова роля в Косово и в Босна и Херцеговина. Затова е важно да има интензивен обмен на виждания, съчетан с обмен на информация за напредъка на реформите, към които Сърбия подхожда храбро.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Сърбия е посветена на мира и стабилността. Смятаме, че всеки конфликт на Балканите би върнал нашите страни и народи със сто години назад. Ще дадем всичко от себе си, за да се избягват на всяка цена напрежения, конфликти и дестабилизация на региона.