За пръв път след опита за преврат в Турция в средата на миналата година, германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Анкара. На среща с турския президент Реджеп Ердоган Меркел подчерта, че ролята на Турция в решаването на кризата с бежанците е "забележителна".

© БТА / AP Photo / Lefteris Pitarakis

Разговорът между двамата продължи два часа и половина, а на съвместната си пресконференция - според очакванията - Меркел и Ердоган поставиха различни акценти. Турският президент обясни, че са разговаряли за положението в Сирия, Ирак и в Егейско море и са обсъдили съвместната борба срещу тероризма, както и кризата с бежанците.

Германската канцлерка потвърди, че двете страни ще си сътрудничат още по-тясно в борбата срещу тероризма. Тук трябва да се отбележи, че от турска гледна точка борбата срещу тероризма включва не само мерките срещу ислямистки атентатори, но и действия срещу кюрдската опозиция. Навярно тъкмо поради това Меркел уточни, че е важно в Турция да се запази свободата на словото и разделението на властите и изрази загриженост от действията по отношение на журналисти. Тези напомняния са насочени и към предстоящия конституционен референдум в Турция, за който Меркел предлага изпращането на наблюдатели от ОССЕ. Във връзка с въвеждането на президентска система в Турция германската канцлерка каза:

„Аз от своя страна подчертах, че особено във времена на такива дълбоки промени трябва да се направи всичко необходимо за опазване разделението на властите, свободата на словото и многообразието на обществото."

Опозицията е част от всяка демокрация, каза още Меркел. В решаването на кризата с бежанците приносът на Турция е забележителен, изрично каза тя. Друга тема, която наблюдателите очакваха с интерес, беше и съдбата на турските офицери от НАТО, поискали политическо убежище в Германия. Турция настоява те да ѝ бъдат предадени, а Меркел потвърди становището си, че най-напред трябва да се произнесе германският съд.