В Германия, вътрешният министър Хорст Зеехофер подава ръка към ислямската общност с програма за интеграция. Тя включва финансиране, независимо от чужбина и най-вече от Дирекцията по вероизповеданията в Турция, известна като Дианет. В началото на мандата си Зеехофер произнесе фразата, че ислямът не е част от Германия. Днес, на форум конференция в Берлин, той предложи средства за сближаване на мюсюлманите с другите религиозни общности в страната.

Повечето от имамите в Германия проповядват с образование придобито в Турция. Тази тема вътрешният министър на Федералната република позиционира като централна във форума Германска ислямска конференция. Хорст Зеехофер е категоричен, че образованието на имамите трябва да е в немски учебни заведения.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия: Дълбоко съм убеден, че влиянието от чужбина трябва да бъде превъзмогнато. Мюсюлманите в Германия трябва не само да поемат в ръцете си финансирането и организацията на религиозните общини, но и обучението на имамите трябва да бъде приспособено към потребностите на хората, живеещи тук.

Консервативните мюсюлмани и най-вече тези, които са близо до Турската дирекция по вероизповеданията, се притесняват точно от това - от т. нар. ислям от и за Германия. Тяхното опасение е, че вярващи, които се почустват неразбрани от немскоезични проповедници, ще се обърнат към представители на радикални течения.