НОВИНИ

Германия иска независими имами

В Германия, вътрешният министър Хорст Зеехофер подава ръка към ислямската общност с програма за интеграция. Тя включва финансиране, независимо от чужбина и най-вече от Дирекцията по вероизповеданията в Турция, известна като Дианет. В началото на мандата си Зеехофер произнесе фразата, че ислямът не е част от Германия. Днес, на форум конференция в Берлин, той предложи средства за сближаване на мюсюлманите с другите религиозни общности в страната.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:42, 28.11.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Повечето от имамите в Германия проповядват с образование придобито в Турция. Тази тема вътрешният министър на Федералната република позиционира като централна във форума Германска ислямска конференция. Хорст Зеехофер е категоричен, че образованието на имамите трябва да е в немски учебни заведения.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия: Дълбоко съм убеден, че влиянието от чужбина трябва да бъде превъзмогнато. Мюсюлманите в Германия трябва не само да поемат в ръцете си финансирането и организацията на религиозните общини, но и обучението на имамите трябва да бъде приспособено към потребностите на хората, живеещи тук.

Консервативните мюсюлмани и най-вече тези, които са близо до Турската дирекция по вероизповеданията, се притесняват точно от това - от т. нар. ислям от и за Германия. Тяхното опасение е, че вярващи, които се почустват неразбрани от немскоезични проповедници, ще се обърнат към представители на радикални течения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха бюджетите на всички министерства за следващата година
Депутатите приеха бюджетите на всички министерства за следващата година
Пианистът Ричард Клайдерман пристигна в България за два концерта
Пианистът Ричард Клайдерман пристигна в България за два концерта