НОВИНИ

Германия избегна правителствената криза

Германските консервативни партии намериха компромис помежду си за миграционната политика. По този начин беше преодолян разрив в правителството на Федералната република. Компромисът обаче трябва да бъде одобрен от другия коалиционен партньор в управлението - социалдемократическата партия.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:18, 03.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Тази сутрин се проведоха заседания на общата фракция, на общата парламентарна група между двете консервативни партии, които в продължение на няколко седмици "враждуваха" помежду си. Реакцията на депутатите в Бундестага е изключително положителна на постигнатото споразумение, а то предвижда основно нов граничен режим с Австрия, където да бъдат изградени транзитни центрове. В тях ще се настаняват мигранти, които вече са регистрирани в други европейски държави и по този начин няма да им бъде дадена възможност и достъп до Федералната република. Във Виена реагират въздържано резервирано на предложенията, формирани в Берлин.


;
Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия: Щастлив съм, че постигнахме споразумение. Това показва, че си струва да се бориш за убежденията си. Споразумението е устойчиво и ще действа и в бъдеще. Достатъчно твърдо е и отговаря на моите разбирания, което ми позволява да продължа да ръководя министерството на вътрешните работи.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Успяхме да запазим духа на партньорство с ЕС и едновременно с това направихме важна стъпка за организиране и контролиране на вторичната миграция. Това е много важно за мен и мисля, че постигнахме добър компромис след трудни преговори и тежки дни.

Предстои социалдемократите да дадат своето становище и одобрение на постигнатия компромис, но те реагират също въздържано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба представя изкуството на страните от Централна, Източна Европа и Китай
Изложба представя изкуството на страните от Централна, Източна Европа и Китай
Президентът Радев с тежки критики към правителството след европредседателството
Президентът Радев с тежки критики към правителството след европредседателството