НОВИНИ

Германия: Малките партии в голямата политика

В Германия днес се проведе последното заседание на кабинета преди парламентарните избори в неделя.За последен път канцлерът Ангела Меркел заседава заедно с всички министри от така наречената "голяма коалиция" между Християн-демократическия съюз, Християн-социалния съюз и социал-демократите.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 20.09.2017
Чете се за: 02:16 мин.
По света

Според анализаторите консервативният блок на канцлера Меркел, изглежда сигурен победител, но няма да има абсолютно мнозинство. Втори с двуцифрена разлика в процентите, според сондажите, са социал-демократите на Мартин Шулц. В Бундестага ще влязат и още четири партии, а това открива възможност за различни комбинации освен голямата коалиция, която управлява сега. Очакванията са за завръщане на един традиционен балансьор и първи крайнодесен пробив на национално ниво.

За важната роля на малките партии в голямата германска политика - в следващия репортаж.

"Скучна кампания, най-интересното тепърва предстои след вота на преговорите за коалиция" - така описват германските парламентарни избори в неделя. Защото победителят - консервативният блок на канцлера Меркел, изглеждат сигурни, но няма да имат абсолютно мнозинство. Втори с двуцифрена разлика в процентите, според сондажите, са социалдемократите на Мартин Шулц.

В Бундестага ще влязат и още четири партии, а това открива възможност за различни комбинации освен голямата коалиция, която управлява сега. Очакванията са за завръщане на един традиционен балансьор и първи крайнодесен пробив на национално ниво. За важната роля сега на малките партии в голямата германска политика - в следващия репортаж.

Пропазарните свободни демократи са партнирали и на двете големи партии в Германия и имат рекордно дълго участие във властта. След мандат в сянката на Меркел преди четири години отпаднаха от Бундестага. Сега са на път да се върнат - с нов лидер и отличителна платформа - старини без бедност, образование, дигитализация.

Кристиан Линднер лидер на Свободната демократическа партия 8 септември 2017 г.: Трябва отново да стане възможно човек да изгради нещо през живота си с упорита работа и игра по правилата, без да наследява нищо.

Като най-естествен партньор на християндемократите знаят цената си и поставиха условие - да получат финансовото министерство. Твърдият им подход към миграцията и критиките към ветрените централи ще са проблем, ако на Меркел се наложи да прави коалиция яймайско знаме заедно с тях и зелените.

Джем Йоздемир съпредседател на партия "Зелени" 11 септември 2017г.: Ние не затваряме вратата на никого, теоретично ще говорим с всички освен с "Алтернатива за Германия". Но да говорим с всички не означава за говорим за всичко. Не можем да сме в коалиция, в която защитата на околната среда не е приоритет.

И зелените имат условия - закриване на най-замърсяващите централи на въглища.

Еколозите и либералите е движат в прогнозите малко под десетте процента и са потенциални партньори и на социалдемократите, ако те постигнат по-висок резултат.

Нещата не стоят така с двете партии, които ги изпреварват с процент-два и в сондажите си оспорват третото място.

Ангела Меркел канцлер на Германия 29 август 2017г.: Ние казваме ясно, никаква коалиция с Алтернатива за Германия и с Лявата партия. Социалдемократите не са ясни, за Алтернатива за Германия и те казват не, но не казват нищо за Лявата партия. Не мисля, че коалиция червени -червени -зелени ще помогне на страната да върви напред.

Радикалните леви - наследници на бившите комунисти от Източна Германия - са против НАТО и временните трудови договори, за 30-часова работна седмица и 75 процентов данък за най-богатите. Социалните им посланията привличат избиратели на изток, но не стопяват недоверието на запад.

Сара Вагенкнехт лидер на Лявата партия: Трябва ни изненадващо силен резултат, защото социалдемократите и главните им кандидати не смеят да отпаднат от следващата голяма коалиция: Вагенкнехт е първа по непопулярност сред политическите лидери. а преди месеци взриви и собствените си привърженици, като се опита да хване антиимигрантската вълна.

За първи пробив на национално ниво се готви Алтернатива за Германия. Създадена преди четири години като евроскептична, тя се преобрази в антиимигрантска, ислямофобска и зави в крайно дясно. Заговори и за ревизия на миналото .

Александер Гауланд кандидат - депутат от "Алтернатива за Германия" 15 септември 2017г.: Ако французите с право се гордеят със своя император, а британците с Нелсън и Чърчил, ние имаме правото да се гордеем с постиженията на германските войници през двете световни войни.

В Бундестага Алтернатива за Германия ще бъде изолирана, но с участие в комисии, финансиране и медиен достъп.

Германия се цели в разочарованите от Меркел, тя беше основен двигател на шумните протести, които съпровождаха предизборните ѝ митинги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата влиза в Кинтекс и ВМЗ заради завишени цени на военна продукция
Прокуратурата влиза в "Кинтекс" и ВМЗ заради завишени цени на военна продукция
Изложба в Пловдивския исторически музей представя банковото дело през 20-и век
Изложба в Пловдивския исторически музей представя банковото дело през 20-и век