НОВИНИ

Германия обмисля включване в Сирия при евентуална химическа атака

Германското правителство обмисля включване на Бундесвера в сирийския регион Идлиб при еветуална атака с химическо оръжие от страна на Башар Асад. Армейски части от Федералната република биха могли да се присъединят към съюза на Съединените щати, Великобритания и Франция. Повод за проверката на възможностите е запитване от Вашингтон. Преди няколко месеца канцлерът Меркел категорично отхвърляше германско военно участие в Сирия.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:35, 10.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Германското военно министерство разглежда евентуална газова атака на сирийската армия като "твърде хипотетичен случай". В Идлиб обаче хората вече се подготвят като импровизират с подръчни материали. Хартиена чаша, пълна с въглен и памук, прикрепена с пластмасова торба е най-новото изобретение за защита на децата и цивилните в случай на химическа атака.

Мишел Бачелет, комисар на ООН за правата на човека: Дълбоко съм загрижена за кризата в Идлиб. Страданието на хората в Сирия е безкрайно и ужасно. Призовавам всички народи да предприемат необходимите действия, за да осигурят спешно защита, както и правосъдие, за масовите нарушения на човешките права.

Бунтовническият регион е под обстрел. Руски военновъздушни сили и сирийски правителствени войски проведоха масивни операции през почивните дни. Идлиб е последната голяма опозиционна област в Сирия. В случай на широка офанзива ООН се опасява от нова хуманитарна катастрофа. В региона живеят близо 3 млн. цивилни граждани. В Женева Обединените нации правят днес нов опит да посредничат в сирийската война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха оставките на тримата министри, премиерът Борисов обяви новите кандидатури
Приеха оставките на тримата министри, премиерът Борисов обяви новите кандидатури
Изборите в Швеция изправиха страната пред политическа криза
Изборите в Швеция изправиха страната пред политическа криза