НОВИНИ

Германия обмисля задължителни ваксини

Правителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка на фона на увеличаващия се брой случаи на заразната болест. Италия вече се реши на подобна стъпка по същата причина.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:17, 26.03.2019
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Според здравните експерти в страната децата не трябва да плащат "безотговорните грешки на родителите си". По въпроса работи експертна група заедно с министъра на здравеопазването Йенс Шпан и очакванията са съвсем скоро да бъде намерено решение.

Италия вече въведе задължителните имунизации. Преди да бъдат записани в детска градина или училище, децата трябва да са ваксинирани срещу варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит.

Предвидени са и сериозни глоби. Ако ученик е без съответните ваксини, родителите рискуват до 5 000 евро глоба. Децата под 6-годишна възраст могат да бъдат връщани от учебното заведение.

Причина за активизиране на кампаниите за ваксиниране са зачестилите случаи на дребна шарка. По данни на Световната здравна организация през 2017 година заболеваемостта се е увеличила с 30 на сто в световен мащаб.

Тенденцията е особено сериозна в Европа, където през 2017 г. има регистрирани близо 24 хиляди случаи на заразата, докато през 2016-а броят им е е малко над 5 200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британските депутати си гласуваха по-голям контрол върху Брекзит
Британските депутати си гласуваха по-голям контрол върху Брекзит
Българските превозвачи са наели самолет, с който ще отпътуват за протеста утре
Българските превозвачи са наели самолет, с който ще отпътуват за протеста утре